Verdidebatt

H for hubro

Norskferdighetene i landet skal styrkes, og Statsministeren innkalles derfor til lynkurs. Ingen ønsker at hun skal miste sine sosiale stønader.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.


Velkommen til ekstratime i norsk!

Ettersom norskferdighetene i landet nå skal styrkes, med litt gulrot og mest pisk, innkalles det herved til lynkurs midt i sommerferien. Vi vil nødig at noen skal nektes sosialhjelp grunnet manglende språkforståelse, så velkommen skal du være, Statsminister! I løpet av to hektiske dager skal vi rekke både staving, fremmedord og begrepsbruk.

Det aller første vi må lære er å stave er ordet HUBRO. H  for Høyre, U for ugledrap, B for banditt, R for rovdrift på naturen, og O for Oslo er det eneste stedet som betyr noe. Hubroen er ei stor ugle som ikke trives så godt på anleggsveier. Ikke klarer den å være positiv til vindturbiner i villmarka heller, såpass reaksjonær er den. Jeg forstår at du ikke møtte noen hubro da du var på valgkampturné med VG i forrige uke, men den finnes likevel, man kan lese om den i leksikon, hubro er ikke fake news. Videre skal vi lære å stave RØDLISTET. R for ran fra kommende generasjoner, Ø for ødeleggelser som ikke kan reverseres, D for dobbeltmoral, L for lobbyvirksomhet uten lobbyregister, Ifor insektdød, S for Sivs Jensens bror bygger ned Sjonfjellet med vindturbiner, T for Terje Søviknes, E for Elvestuen ser det ikke som sin jobb å verne norsk natur, og T for TrønderEnergi bryter Naturmangfoldsloven og utrydder rødlistede fugler, mens riksmediene holder kjeft og sentrale politikere later som ingenting.

Et sentralt kompetansemål er å forstå hva ordet «rødlistet» betyr. Om det går litt trått i starten, bør man ikke fortvile av den grunn. Det er mange som strever med både ortografi og begrepsforståelse, så du er ikke alene. Når vi er helt sikre på at alle i klassen forstår begrepene «hubro» og «rødlistet», vil vi jobbe med ordentlige fagartikler skrevet av biologer og botanikere. Det er slike nerder som tar mastergrader og doktorgrader, kjedelige folk som gjerne kan lite om business. En fagartikkel er for øvrig en saktekst skrevet av en eller flere fagpersoner som forsøker å få fram fakta på en vitenskapelig måte. Boring, så klart, men nødvendig likevel, vil du få se. Mot slutten av siste kursdag håper vi at du kan se forskjellen på sakprosa og propaganda.

Velkommen til norskopplæring, og takk for at du snakker varmt om faget i pressen!

Vennlig hilsen Norsklæreren

 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt