Christina Fjeldavli

1

H for hubro

Norskferdighetene i landet skal styrkes, og Statsministeren innkalles derfor til lynkurs. Ingen ønsker at hun skal miste sine sosiale stønader.

Publisert: 7. aug 2019


Velkommen til ekstratime i norsk!

Ettersom norskferdighetene i landet nå skal styrkes, med litt gulrot og mest pisk, innkalles det herved til lynkurs midt i sommerferien. Vi vil nødig at noen skal nektes sosialhjelp grunnet manglende språkforståelse, så velkommen skal du være, Statsminister! I løpet av to hektiske dager skal vi rekke både staving, fremmedord og begrepsbruk.

Det aller første vi må lære er å stave er ordet HUBRO. H  for Høyre, U for ugledrap, B for banditt, R for rovdrift på naturen, og O for Oslo er det eneste stedet som betyr noe. Hubroen er ei stor ugle som ikke trives så godt på anleggsveier. Ikke klarer den å være positiv til vindturbiner i villmarka heller, såpass reaksjonær er den. Jeg forstår at du ikke møtte noen hubro da du var på valgkampturné med VG i forrige uke, men den finnes likevel, man kan lese om den i leksikon, hubro er ikke fake news. Videre skal vi lære å stave RØDLISTET. R for ran fra kommende generasjoner, Ø for ødeleggelser som ikke kan reverseres, D for dobbeltmoral, L for lobbyvirksomhet uten lobbyregister, Ifor insektdød, S for Sivs Jensens bror bygger ned Sjonfjellet med vindturbiner, T for Terje Søviknes, E for Elvestuen ser det ikke som sin jobb å verne norsk natur, og T for TrønderEnergi bryter Naturmangfoldsloven og utrydder rødlistede fugler, mens riksmediene holder kjeft og sentrale politikere later som ingenting.

Et sentralt kompetansemål er å forstå hva ordet «rødlistet» betyr. Om det går litt trått i starten, bør man ikke fortvile av den grunn. Det er mange som strever med både ortografi og begrepsforståelse, så du er ikke alene. Når vi er helt sikre på at alle i klassen forstår begrepene «hubro» og «rødlistet», vil vi jobbe med ordentlige fagartikler skrevet av biologer og botanikere. Det er slike nerder som tar mastergrader og doktorgrader, kjedelige folk som gjerne kan lite om business. En fagartikkel er for øvrig en saktekst skrevet av en eller flere fagpersoner som forsøker å få fram fakta på en vitenskapelig måte. Boring, så klart, men nødvendig likevel, vil du få se. Mot slutten av siste kursdag håper vi at du kan se forskjellen på sakprosa og propaganda.

Velkommen til norskopplæring, og takk for at du snakker varmt om faget i pressen!

Vennlig hilsen Norsklæreren


 

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
25 dager siden / 1500 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
5 dager siden / 1319 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
15 dager siden / 1096 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
12 dager siden / 996 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 785 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 463 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
21 dager siden / 454 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere