Roald Øye

Pensjonist
306

Valget i Israel 17. september har global interesse.

To dager før fristen utløp den 31. juli greidde, i følge World Israel News Staff, alle unntatt ett av de små sionistiske høyrepartiene i Israel å forenes og danne en felles plattform, som skulle sikre at ingen av deres stemmer ble bortkastet på valgdagen den 17. september. Bare det ytterliggående religiøse Zehud-partiet, avslo tilbudet om samarbeid.

Publisert: 2. aug 2019


Tidligere justisminister, Ayelet Shaked i Netanyahus forrige regjering, vant drakampen på Israels politiske høyreside. Hun ble etter en hard kamp stående øvst på lista til den nye fireparti-blokken, «The United Right».  Hun er for tiden den store stjernen i israelsk politikk. På den neste plassen på felleslista står utdanningsminister i Netanyahus sittende regjering, Rafi Peretz. Han er leder for Den Nasjonale Union.  På 3. plass står Bezalel Smotrich, leder for det nasjonale partiet, Tkuma, og på 4. plass tidligere utdanningsminister og leder for «Nye Høyre», Naftali  Bennett. Alle kandidatene ønsket å stå øvst på lista, men ga seg til slutt til  fordel for Ayelet  Shaked.

Det stod hard strid om 9. plassen på felleslista. Vedkommende er etter meningsmålingene å dømme sikret plass i Knesset. Den gikk til en representant for «Nye Høyre». Personens navn er ennå ikke kjent, men mange har ønsket redaktør og forfatter Caroline Glick, på sikker plass på lista. Hun er forfatter av boken fra 2014, «The Israeli Solution:  A One State Plan for Peace in The middle East». Før siste valg i april sto hun på «Nye Høyres» liste.  I beste  fall regner samarbeidspartiene å få inn 12 representanter.  Dermed er de sikret flere sentrale ministerposter i Netanyahus regjering hvis koalisjonen vinner valget. Partiene ble enige om å anbefale statsminister Netanjahu å være blokkens stats ministerkandidat. 

«Uker med hardt arbeid har båret frukt. Vi har forenet høyreving-partiene og skapt en felles liste for å sikre at ingen stemmer går til spille», sa Ayelet  Shaked etter at forhandlingene var vel gjennomført. Hennes tidligere parti «Nye Høyre» kom, som kjent ikke inn i Knesset ved valget 9. april, fordi det  ikke kom over sperregrensen. Nå kan hun komme til å gjøre et skikkelig come-back.  

Ayelet Shaked sa etter tillitserklæringen: «I de siste uker har jeg jobbet døgnet rundt med mine partnere, og vi lyktes langt på vei.» Hun fikk ikke flere partier med i blokken før fristen utløp den 31. juli, men håper på  samarbeid  med det religiøse Zehud-partiet som heller ikke kom over  sperregrensen ved forrige valg. Lederen Moshe Feiglin uttalte til IDF Radio at partiet manglet noen hundre stemmer for å komme over sperregrensen. Han sa at han hadde motstått alle politiske tilnærminger fra Shaked, og at han også denne gang ville stå på egen liste og forsøke å komme inn i Knesset på egenhånd. Hans motvilje mot samarbeid var et skudd for baugen for for høyrepartiene. 

Søndag 28. juli ga derfor Rafi Peretz endelig etter, og lot Ayelet Shaked få førsteplassen på valglista. Det var et viktig gjennombrudd, som kan få vidtrekkende konsekvenser for israelsk politikk, som bare den sekulære sionisten Avigdor Libermann i partiet «Det jødiske hjem» kan sette en stopper for. Han ønsker å sette en stopper for Netanyahus karriere.

Moshe Feiglin står lenger ute på høyresiden i nasjonale spørsmål enn det nye«United Right» gjør. Han har lenge vært aktiv på den religiøse høyresiden og ledet protester mot Oslo-avtalene, som han ønsker å annullere for deretter å annektere «Vestbredden» og gi palestinerne, eller «the residents of Judea and Samaria who are not Jewish,” som han kaller dem, tre valg : 1) emigre med økonomisk støtte fra staten, 2) forbli hvor de er,  eller 3) erklære lojalitet til den jødiske stat, bli lovlige residenter og israelske statsborgere som bl.a. lojalt tjener landet som soldater i IDF.  

Det er ytterliggående tale. Valget den 17. mars  kan  bli en «game-changer» i  israelsk politikk  og har mulighet for  å bli en overraskelse for verden. 

Vi som ikke har stemmerett ved valget i Israel, må bare sitte  på gjerdet og vente og se  om Moshe Feiglin  lykkes i å komme over sperregrensen til Knesset. Hans bibelske  vyer har, etter alle sionisters mening,  fremtiden for seg – og  vyene trenger å ha en talsmann i jødenes  nasjonalforsamling,  uansett hvem  som blir statsminister etter 17. september.

Valget sies å være det viktigste noen sinne i Israels korte historie.  Som kristen sionist har jeg sans for  Moshe  Feiglins politiske plattform. 1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
12 dager siden / 1845 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1552 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
28 dager siden / 1217 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
rundt 1 måned siden / 1092 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
22 dager siden / 836 visninger
Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
rundt 1 måned siden / 809 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere