Jørn Maurstad

26

NRK-humor

Kommentar til Anki Gerhardsen sitt innlegg i Aftenposten med tittel; "De krenkedes æra". Gerhardsens kommentar viser manglende forståelse for problemet med antisemittisme.

Publisert: 31. jul 2019

I Aftenposten kommenterer teaterkritikker og frilansjournalist Anki Gerhardsen, diskusjonen om NRK Satiriksk. Hun utlegger Satirisk sin fremstilling på følgende måte: «Men NRK fikk ikke budskapet frem. Ikke bare på grunn av ordet de valgte; «jødesvin» var med på å legitimere det største folkemordet i vår historie.

Minst like ille var det at de fremstilte jøden i sketsjen på en nedlatende og fordomsfull måte: Hoverende, selvgod, en som tror han er utvalgt av Gud og dermed også bedre enn sketsjens hovedperson som det er meningen at vi skal identifisere oss med: En hensynsfull, reflektert og moderne person som når som helst kan knuse den arrogante motparten hvis han bare hadde vært litt mindre sivilisert. Det er som om vår helt kom på ordet «jødesvin» fordi det faktisk er et snev av sannhet i begrepet». !

I en bok med tittelen: «De store religioner» i fra 1938, skriver en av bidragsyterne følgende om antisemittisme: «..  og den derav følgende eksklusive selvovervurdering og de tilsvarende mindreverdskomplekser, er en av årsakene til den menneskelige men ukristelige reaksjon som heter antisemittismen». Likheten mellom tanken presentert i sketsjen og de som nevnes i boken fra 1938, er bare så altfor stor. Det er ingen tvil om at det NRK har presentert er antisemittisme. Det er bare å bytte ut ‘ukristelig’ med ‘sivilisert’, og ‘menneskelig’ med ‘en hensynsfull og reflektert person’. Alt i en setting hvor jøden fremstilles som arrogant, men egentlig mindreverdig.

Til å diskutere denne saken så har Gerhardsen valgt overskriften: «De krenkedes æra».  Hun skriver: «NRKs satire var usmakelig, men det er mer grunn til å bekymre seg for satirens fremtid enn for såre følelser». Dette gjør ikke saken bedre. Å bruke denne sketsjen som utgangspunkt for å diskutere satirens fremtid er ille. Alle de andre eksemplene hun trekker frem, gir grunn til å problematisere hvorvidt følelsesmessige reaksjoner skal få stoppe satire. Men antisemittisme har ingenting med sårede følelser å gjøre.  

Det er veldig få jøder i Norge. For to år siden skrev Aftenposten at det var 1300 jøder i Norge. Det er selvinnlysende at med et så lavt antall kan jøder aldri får noen som helst makt i Norge. Jøder lager lite bråk om seg selv eller egen situasjon. Det er det helst andre grupper som står for. Gerhardsens Aftenposteninnlegg viser en ting; det haster med å få fart på regjeringens handlingsplan mot antisemittisme.

Gerhardsen avslutter med å skrive at en må ha to tanker i hodet på en gang. Ja det må en i denne saken. De to tankene må være i) Dette var alvorlig, og ii) Det må få konsekvenser for NRK ledelsen. Norge kan ikke ha en statskanal hvor ledelsen ikke forstår at de er med på å spre antisemittisme.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
25 dager siden / 3587 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
19 dager siden / 2543 visninger
For kort for Jesus?
av
Øyvind Hadland
rundt 1 måned siden / 2187 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
19 dager siden / 1866 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
4 dager siden / 1825 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
16 dager siden / 1707 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
4 dager siden / 1612 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere