Spaltist Espen Ottosen

Informasjonsleder Norsk Luthersk Misjonssamband

Kristen kamelsluking

Jeg aksepterer at praktisk politikk kan innebære både kamelsluking og hestehandler. Men jeg er redd at støtten Donald Trump får fra kristne oppfattes som bagatellisering av umoral.

Publisert: 30. jul 2019

I 2001 bodde jeg i Peru og fulgte presidentvalget. Mange av peruanerne jeg snakket med mente at å velge mellom de to kandidatene Alberto Fujimori og Alan Garcia var som å velge mellom pest og kolera, eller – for å bruke det spanske 
uttrykket – som å velge mellom aids og kreft.

Jeg husker at jeg syntes synd på peruanske naboer som måtte holde for nesa når de stemte. Og jeg tenkte at vi nordmenn var heldige; vi kunne stemme på politikere som ikke var korrupte og på partier som vi kunne identifisere oss med.

Stort sett tror jeg at forskjellene er store mellom å stemme ved presidentvalget i Peru i 2001 (begge kandidatene er blitt grundig skandalisert i ettertid) og å stemme 
ved valg i Norge – og andre vestlige land. Men jeg innser mer og mer at å involvere seg i politikk, også i Norge, iblant gjør det nødvendig å holde seg for nesa. Kameler står noen ganger på menyen. Hva gjør vi med det?

Trumps umoral

Jeg har en del kristne venner (særlig ser jeg det på Facebook) som støtter president Trump. Noen er 
norske, de fleste er amerikanske. Støtten kan virke forvirrende.

For Trump lyver. Det gjør nok også 
andre politikere i blant, men Trump går lenger i å spre åpenbare løgner. Trump er grunnleggende respektløs mot politiske motstandere og fremstår ofte sjokkerende barnslig og vulgær i sin retorikk – blant annet ved å bruke kallenavn på motstandere både i eget parti og utenfor. Han har kommet med nedverdigende kommentarer om og til kvinner og uttalelser som fremstår rasistiske.

I tillegg sår han iblant tvil om alminnelige demokratiske prinsipper. For 
eksempel var han nylig skuffet over at den svenske statsministeren ikke ville bidra til løslatelse av en amerikansk artist som ble fengslet for voldsbruk. Uttalelsen er temmelig spesiell når både USA og resten av den vestlige verden har som et grunnleggende prinsipp at politi og domstol skal være uavhengige instanser.

USAs høyesterett

En del kristne hevder at alt det kritikkverdige Trump sier og gjør veies opp av andre forhold. Noen peker på utnevnelsen av nye dommere til Høyesterett som har en konservativ profil. Andre vektlegger at Trump er mer negativ til abort enn mange demokrater eller at han sa nei til at amerikanske ambassader skulle bruke regnbueflagget under Pride-måneden. Mange på høyre-siden verdsetter også skattelette og stor økonomisk vekst.

Selv vil jeg nødig veie argumentene for å støtte Trump mot argumentene for å støtte den som vil bli hans demokratiske motkandidat i 2020. Det skyldes at en slik avveining lett kan tolkes som at jeg bagatelliserer forhold som er viktige for min kristne etikk. Å støtte en demokratisk 
presidentkandidat kan oppfattes som et ja til abort frem til fosteret er levedyktig – slik et demokratisk flertall i staten New York nylig vedtok. Å støtte Trump kan sees på som et ja til grov umoral.

Også i norsk politikk kan vi treffe på lignende mekanismer. Da KrF gikk inn i dagens regjering, var begrunnelsen at partiet hadde fått stort gjennomslag. Men hva er egentlig et tilstrekkelig gjennomslag? Hvor mye skal vi vektlegge – for 
eksempel sammenlignet med barnetrygdens størrelse eller antallet kvoteflyktninger – at kvinner som venter tvillinger nå må oppsøke en nemnd før den ene tvillingen blir abortert?

Politikkens logikk

Denne typen 
avveininger må hver enkelt av oss ta når det er valg. Og da er det neppe noen vei utenom å svelge noen kameler – i hvert fall i praktisk politikk. Den som skal oppnå innflytelse må være en del av et flertall, og da vil hestehandler og kompromisser ofte bli nødvendig.

Jeg har stor respekt for både politisk 
arbeid og politiske prosesser. Men jeg tror kristne må vokte seg for å la politikkens logikk – og det politiske spillet – overskygge idealene våre og etikken vår. Å mene at Donald Trump i 2016 var en bedre kandidat enn Hillary Clinton er faktisk noe annet enn å mene at han fremstår som en kristen hedersmann. Å mene at KrF får mye igjen for å gå inn i regjeringen er også noe annet enn å mene at tvillingabort er greit så lenge en nemnd konsulteres.

12 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere