Geir Harald Vige

1

Rob Bell og oppgjøret om helvete i kristen forkynnelse

Jeg tror ironien sitter løst i de fleste kristne miljøer når det blir snakk om ett evig brennende fysisk helvete.

Publisert: 30. jul 2019

Rob Bell spør om en god og kjærlig Gud virkelig vil dømme mennesker til evig fortapelse (Vårt Land 27. juli). Jeg tror ironien sitter løst i de fleste kristne miljøer når det blir snakk om ett evig brennende fysisk helvete. Det er ytterst få som tar dette torturkammer på alvor. At kirken har mange svin på skogen når det gjelder synd og straff er det vel liten tvil om, og ideen om helvete har i historisk perspektiv ført til mye hat, vold og død – og også store psykiske problemer. Dette har tragisk nok fulgt kirkens fotspor i århundrer.

Hallesby forkynte at helvete var et sted med evig fysisk pine. Han tenkte at helvetesfrykten kunne oppdra folk til å oppføre seg bedre. Ut fra et moderne psykologisk perspektiv er jo dette stort sett bare egnet til å skape alvorlige psykiske problemer i et troende sinn. Det var nok slett ikke Hallesbys hensikt å skape psykiske problemer, og på Hallesbys tid var folkeopplysningen om menneskets mentale helse adskillig mer begrenset enn den er i dag.

Det har også skjedd en dramatisk teologisk endring på litt over én generasjon, skriver Leer Salvesen. I 2005 intervjuet han norske prester om helvete, og det viste seg at ingen av dem forkynte at helvete var et sted med evig fysisk pine.

Pave Frans har også avlyst helvete. Paven har uttalt at helvete er det å ville være borte fra Gud fordi man ikke ønsker å være nær Guds kjærlighet. Det finnes ikke et helvete, men syndernes tilintetgjørelse eksisterer, sier han. Og om det er noen som er kvalifisert til å uttale seg om dette, så må det vel være paven. Uansett, alt dette er adskillig mer nyansert enn både Hallesby og den mørke siden av kirkens historie tilsier.

Temaet er selvfølgelig ikke noe nytt, men jeg synes at Rob Bell er inne på noe svært vesentlig. Så legger jeg merke til at han gjentar ordet univers svært ofte. «Universets eksistens», «å gå motsatt veg av det universet har gjort», «hva slags univers vi lever i», «så hvis vi skal til universet for å lære noe», « universet har gjort dette hele tiden» og så videre. Synes uttrykket blir noe abstrakt og underlig, men hovedtanken i Rob Bells intensjoner er gode.

Geir Harald Vige, Namsos

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
25 dager siden / 3587 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
19 dager siden / 2543 visninger
For kort for Jesus?
av
Øyvind Hadland
rundt 1 måned siden / 2187 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
19 dager siden / 1866 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
4 dager siden / 1825 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
16 dager siden / 1707 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
4 dager siden / 1612 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere