Lederartikkel Vårt Land

Idrett uten reiser

Stadig flere sektorer i samfunnet må tåle søkelys på hvor bærekraftig virksomheten er. Også idretten.

Publisert: 25. jul 2019

Professor Jan Ove Tangen og førstelektor André Horgen tok i gårsdagens Vårt Land et oppgjør med idretten og friluftslivet. De påpeker at reisevirksomheten er en enorm miljøbelastning.

Idrettsforbundet har over 1,5 millioner medlemmer og Turistforeningen over 300.000. Regner vi med andre friluftsorganisasjoner nærmer vi oss halvparten av den norske befolkning. Det er ingen liten gruppe som rammes av kritikken fra de to forskerne.

De foreslår at nasjonale konkurranser kuttes ut og at utøvere og lag heller konkurrerer lokalt. ­Rosenborg må altså holde seg i Trøndelag og ­Karsten Warholm får nøye seg med Bislett Games. På samme måte foreslår de radikale begrensninger i utstyrsbruken. De lister opp eksempler som ett par ski per skiløper og én sykkel per syklist.

Fra før vet vi at idretten er en aktør som med stor ­appetitt spiser parker og områder innenfor markagrensen. Stadig flere grønne lunger blir omgjort til kunstgressbaner med gjerde rundt. Fra disse banene flyter det millioner av plastkuler – kalt granulat – ut i havet. Problemet er så stort at EU nå vil forby granulat.

Det er kanskje lettere å få øye på idrettens miljøproblemer enn friluftslivets. De som elsker å være i naturen, er vel de første til å ta vare på den? Det stemmer ikke, ifølge Tangen og Horgen. Samtidig som vi nordmenn er stolte av vår nære relasjon til naturen, er vi blant de største konsumentene av lite bærekraftige reiser, hytter, båter og utstyr. Vi jakter på stadig mer eksotiske opplevelser, påpeker forskerne.

Forskerne sier de skjønner at mange vil riste på hodet av deres forslag om radikale begrensninger – og stemple dem som umulige. Men om dette er umulig, blir bærekraft umulig å realisere, fastslår de.

Så vanskelig er det å endre utviklingen. Og det gjelder ikke bare idretten og friluftslivet. Det handler om den moderne levemåten og om vår alles livsstil. Hvis de store organisasjonene skal endre sine holdninger til forbruk og vekst, må det nok starte med en holdningsendring hos medlemmene.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
23 dager siden / 1493 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
14 dager siden / 1084 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
10 dager siden / 983 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 dager siden / 939 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 880 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 506 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
19 dager siden / 449 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere