Hulda Holtvedt

Talsperson for Grønn Ungdom
3

Fly, skam og samvittighet

Det er politikerne som skal kjenne på skammen over de dårlige flyalternativene

Publisert: 23. jul 2019

Vi må slutte å påføre hverandre skyldfølelse for alt vi gjør, sier høyrepolitiker Lene Westgaard-Halle til Nettavisen og tar et knallhardt oppgjør med flyskam. Westgaard-Halle kan like gjerne ta et oppgjør med seg selv. 
Politikerne i dette landet har konsekvent valgt å satse på transportløsninger som gir oss dårlig samvittighet.

For mange i Norge er det praktisk eller økonomisk vanskelig å velge bort fly. Skal du på ferie til Europa, må du fly ‒ fordi det norske tognettet nærmest er avskåret fra det europeiske. Skal du på jobbreise mellom de store byene, må du fly ‒ fordi togene er fulle eller går for tregt. Skal du forflytte deg lengre enn en biltur i Nord-Norge, må du fly ‒ fordi vi ikke har tatt oss råd til miljøvennlig infrastruktur i hele landet.

Vi kan skape bedre løsninger

Vi kan gjøre det gøy, digg og effektivt å reise på miljøvennlig vis. Miljøpartiet De Grønne har foreslått å fikse natttog til Europa, bygge høyhastighetstog mellom de store byene og å gjøre Finnmark til testfylke for miljøvennlige 
el-fly. Høyre har ikke fulgt opp.

For å begrense utslippene fra luftfarten trenger vi miljøvennlige alternativer, men vi trenger også restriksjoner på fossil flytrafikk. Skatte- og avgiftssystemet i Norge er rigget slik at det ofte lønner seg å velge miljøfiendtlig. For eksempel er utenriks luftfart nærmest fritatt fra klimaavgifter. Hvis bensinavgiften også gjaldt i lufta, ville en flybillett til Kanariøyene kostet 4.910 kroner mer, skrev nylig NRK.

De som forurenser må betale

Prinsippet om at forurenser skal betale må bli mer enn en festtale-floskel. Derfor har Miljøpartiet De Grønne foreslått en flyseteavgift på opp til 600 kroner, og at avgiften kan inkluderes i en ordning med karbonavgift til fordeling der pengene deles direkte ut til folket igjen. Grønn Ungdom har gått lengre og foreslått et kvotemarked for fossile flyreiser. Sammenlignet med alvoret i klimaendringene er flykvoter ganske udramatisk, men det får likevel nakke-hårene til å reise seg hos høyrefolk.

Ikke strategi, men reaksjon

Lene Westgaard-Halle advarer mot politikere som selger inn flyskam som 
begrep. Jeg har til gode å se en politiker be folk skamme seg fordi de flyr. Flyskam er ikke en politikerstyrt strategi for å få flere til å stemme på De Grønne, men en folkelig reaksjon på fraværet av klimapolitikk i Norge. Når politikerne ikke klarer å ta tøffe valg på vegne av klimaet, er det damen i gata som må gjøre det.

Jeg er blant dem som flyr en del og som skammer meg hver gang jeg gjør det. Jeg synes ikke politikerne skal 
moralisere over enkeltpersoners flyreiser - folk kan ha gode grunner til å måtte velge fly - men jeg synes godt vi kan føle på litt kollektiv flyskam. 5,1 millioner nordmenn flyr like mye som 50 millioner EU-borgere. Teller man med utenriksreisene og tilleggs-effekten fra utslipp i høyere luftlag, står flytrafikken for 12,5 prosent av utslippene våre, ikke 1,25 prosent som Westgaard-Halle hevder.

Jeg er enig med Lene Westgaard-Halle i at klimadugnaden ikke bare er forbrukernes ansvar. Først og fremst er det politikernes. Da trenger vi politikere med mot og vilje til å ta valg som gjør at resten av oss kan reise med samvittigheten i behold.

Første gang publisert i tidsskriftet Pan.

Vårt Land 22.07.2019

Med sine 162 centimeter tar Christine Evjen Norges første elfly i høyden. Alpha Electro er et lite lett, helelektrisk propellfly med et vingespenn på 10,6 meter, anskaffet av Avinor i fjor. Det lille flyet er et stort symbol på det grønne skiftet.

Hulda Holtvedt

Talsperson i Grønn Ungdom

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
25 dager siden / 3587 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
19 dager siden / 2543 visninger
For kort for Jesus?
av
Øyvind Hadland
rundt 1 måned siden / 2187 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
19 dager siden / 1866 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
4 dager siden / 1825 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
16 dager siden / 1707 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
4 dager siden / 1612 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere