Shoshana Ohana

2

Balak og jødehatet

Publisert: 22. jul 2019

Siste ukes debatt om jødesvin-sketsjen til ”Norske Grønnsaker” vekker til live følelser av sinne, frykt og avmakt hos mange av oss norske jøder. Vi stiller spørsmålstegn ved vår identitet, hvordan vi oppfattes og blir sett på av andre og ikke minst vår rolle i det norske samfunnet. Hvor hører vi hjemme i alt dette her? Naturlig nok ønsker vi å protestere og avvise de forferdelige stereotypene som promoteres under et dårlig dekke av såkalt ”satire”, der alt er ok og jødene er fritt vilt. Flere av oss har stått opp mot NRK´s apati, manglende forståelse og handlekraft i denne saken. Heldigvis har vi mange venner som har steppet inn og sendt inn klager både til NRK og Kringkastingsrådet. Vi er ikke alene.  

Nylig hørte jeg om en Rabbiner som nektet å kalle slike fordomsfulle uttrykk for antisemittisme. Han mente at nettopp dette begrepet foretrekkes av overgriperne fordi betegnelsen semitt er vag og skjuler deres egentlige intensjoner. I stedet for å snakke om antisemittisme så kan vi kalle det hva det egentlig er, nemlig jødehat.

Jødedommen har mye å si om akkurat dette her, men jeg skal ikke kjede dere med for mange sitater. Kanskje bare noen få. Men en ting er sikkert og det er at vi har måttet konfrontere denne typen hat og fordommer så lenge vi har eksistert. Heldigvis lever vi i beste velgående til tross for dette. Det første og eneste møtet mellom hele det jødiske folk og G-d fant sted ved Sinaifjellet. En av grunnene til at fjellet heter Sinaifjellet er at navnet Sinai deler slektskap med det hebraiske ordet for hat, Sinah. Jødehatet begynte med andre ord da jødedommen oppstod. I går leste vi i synagogen ukens Torahavsnitt som heter Balak. Det eneste Torahavsnittet som er oppkalt etter en jødehater. Balak var en monark i Moab som allerede i jødedommens spede begynnelse følte seg truet av jødene. Balak hyrte inn Bilaam som var datidens aller fremste ikke-jødiske profet, til å forbanne det jødiske folket. Når forbannelsene mislyktes prøvde han andre metoder for å få has på jødene. Avg-dsdyrkelse og kjødelige fristelser ble satt på dagsordenen. 

Det hele endte med at Bilaam aldri klarte å kaste en forbannelse over det jødiske folket. Han prøvde om og om igjen, men det var bare ros og velsignelser som kom ut av hans munn. En av disse velsignelsene er veldig treffende og relevant for hva vi ser utspiller seg nå med NRK. Bilaam beskriver den jødiske nasjonen som ”… Her er et folk som bor for seg selv, det blir ikke regnet blant andre folkeslag.” (4. MB 23:9) Vår identitet som jøder er kvalitativt annerledes (legg merke til jeg sier annerledes, ikke bedre) og derfor assimileres vi aldri fullstendig i våre vertsland.

Denne annerledesheten oppfattet Balak som en trussel og da han innså at han ikke kunne utslette dem med en forbannelse prøvde han å omvende dem til avg-dsdyrkelse og en hedonistisk livsstil. På den måten håpet han at annerledesheten skulle uttynnes og at de dermed ville fremstå som mindre truende.

Noen vil kanskje si at det disse jødehaterne finner aller mest truende er vårt budskap og historier om moral. Ved å skape og fremme stereotyper som undergraver mennesker av jødisk herkomst så begraver de også vårt budskap under en haug med møkk. Vi er så mye mer enn hva de forteller omverdenen om oss. De kjenner ikke oss, men vi vet hvem vi er. Vi trenger ikke å legge bånd på oss selv fordi jødehaterne føler seg truet av vår eksistens.  Hvem vi er og hvordan vi lever livene våre burde forbli det samme selv om det er noen høylytte bråkmakere der ute. Våre kritikere benytter seg av ondsinnede klisjeer som blinder deres virkelighetsforståelse, men vi vet hva som er vår sannhet - så la oss leve i tråd med den!   

5 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Noen bør skamme seg
av
Espen Ottosen
24 dager siden / 5646 visninger
Kreftens krigsmetaforer
av
Aud Irene Svartvasmo
22 dager siden / 3748 visninger
Ingen skal leve med skam
av
Tor Håkon Eiken
23 dager siden / 1356 visninger
Nå må vi stå sammen
av
Berit Hustad Nilsen
19 dager siden / 1257 visninger
Småprathelvetet
av
Ann Kristin van Zijp Nilsen
9 dager siden / 1228 visninger
Smiths Venner på ville veier.
av
Gerard Oord
9 dager siden / 1171 visninger
HVILKEN ELEFANT?
av
Rikke Grevstad Kopperstad
8 dager siden / 1149 visninger
Skal vi forby det vi ikke liker?
av
Paul Leer-Salvesen
19 dager siden / 1136 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere