Andrés Villagra

6

Forglemmelsens epoke (epilog)

Publisert: 22. jul 2019

I dag er det 8 år siden det umulige tok sted inne i vårt liberaldemokratiske og progressive nasjon. Høyreekstremisten Anders Behring Breivik (som endret navnet sitt i et pussig forsøk på oppmerksomhet) hadde fått sin dose radikalisering av høyreekstreme bloggere som svovelprekte om en eventuell muslimsk overtagelse av det europeiske kontinent, og om en "hellig krig" mot muslimer, også de ikke-ekstremistiske, for å bevare Europas monokulturalisme. Mens han var totalt druknet i sin vrangforestilling om en eventuell apokalypse, sprengte han en bombe midt i Norges politiske hjerte. Så la han seg ut på en brutal drapstokt og slaktet nådesløst ungdommer, noen helt ned i 14-års alderen. Ungdommer som hadde sine visjoner om å delta i det politiske diskurs. Skrikene og blodet fra sine ofre betydde ikke noe for ham. I sin tåpelige fantasi om ridderhet, var dette "nødvendig" for å varsle folk om en eventuell dommedag. 

Dessverre lever hans ideologi videre gjennom Internettet. Som jeg har nevnt tidligere i denne artikkelserien, har høyreekstremister et godt spredt og etablert nettverk rundt om i verden takket være Internettet. Jeg føler at folk flest her i Norge er virkelig ikke klar over den mektige tiltrekningskraften som ekstremistiske grupper har. Uten at myndighetene og den generelle befolkningen vet om det, kan de rekruttere personer som føler seg bitre og utstøtte av samfunnet. Det har vært altfor mange tilfeller der hvor personer som føler seg utenfor samfunnet har valgt djevelens sti. Jo flere som står utenfor samfunnet, desto større sjanse er det for at utbredt radikalisering tar sted.


Trygg?

Når blomsterbukettene blir lagt ned i dag for å minnes ofrene, liker vi å innbille oss at den politiske situasjonen her i Norge er ikke så ille. Men er vårt demokrati så trygg som vi tror?. Med den stygge debattretorikken og økende kulturelle forskjeller her til lands, har frøene til videre underminering av demokratiet blitt lagt. 

Med bompengekavalkaden, har vi i det siste vært vitne til en retorikk og oppførsel som ikke kommer vårt demokrati til gode. All den store belastningen med hets og sjikane vil skremme vekk potensielle politikere fra å delta. Mindre engasjerte politikere kan være meget skadelig for demokratiet. Bompengestriden har også avdekket store kulturelle forskjeller i Norge. Den klassiske "by-og land"-avstandene har blitt større. Debatter som f.eks vegankjøtt vs rødt kjøtt, el-sparkesykler vs dieselbiler og klimaendringer eller ei bidrar til å fraksjonere det norske samfunn enda mer. Dyp mistillit mellom hverandre er et av ingrediensene for videre underminering av demokratiet.


Klimakrisen

I tillegg er det også en annen beist som truer med å ødelegge demokratiet. Klimakrisen. Vi er alle oppmerksomme på klimakrisens effekter på naturen, men jeg tror at klimakrisen kommer også til å ha store politiske konsekvenser. Hvis ikke det gjøres nok av våre folkevalgte for å hindre en økning i den globale temperaturen, vil videre generasjoner utvikle en bitterhet og misnøye mot det demokratiske system for å ikke ha gjort noe radikalt med de fatale klimaendringene. En ung klimademonstrant i Oslo uttalte at: "Demokratiet funker ikke for alt, for noen er idioter" (link nedenunder). Dette indikerer på en bred misnøye blant våres generasjon. Når klimasituasjonen blir ekstra prekær, forekommer det stor fare for at øko-autoritære utfordrere til demokratiet får bredere oppslutning. Med mindre radikale tiltak fra både politikere og samfunnet kommer på bordet, balanserer demokratiet på en tynn tråd.


Bare en vits?

En oppsiktsvekkende hendelse tok sted denne måneden, da NRK Satiriks publiserte en satirevideo der hvor ordet "jødesvin" kommer frem når en jødisk mann spiller det velkjente ordspillet Scrabble. Om dette her var et forsøk fra NRK sin side å eksperimentere med litt utfordrende satire har ingen betydning for meg. Det som er av høyst betydning (og som er bekymrende) er at NRKs satireredaksjon velger å publisere en slik video på et tidspunkt når antisemittisme nyter en oppgang både i Europa og verden over. Jeg vil også tørre å påstå at gjennom denne satirevideoen, bidrar NRK til å danne grunnlag for en legitimisering av antisemittisk humor. 74 år senere etter at jødeforfølgelsene tok slutt her i Norge, blir ordet "jøde" ennå brukt som et skjellsord. Den jødiske journalisten Monica Csango delte denne erfaringen i sin facebook-innlegg i forbindelse med satireskandalen:  

"Har du hørt om de norske jødiske barna som får tent fyrstikker foran seg i skolegården med følgende kommentar: «Sånn luktet det i gasskamrene! Synd de ikke tok familien din og."

Jeg forventer bedre fra et allmenneid kringkastingsmedium, som har sin oppgave om å drive folkeopplysning om fortidens banaliteter, framfor å holde liv i skjellsordet "jøde".


Vi kan glemme....

Vi har gjentatte ganger blitt fortalt denne setningen: "Man må ikke glemme historien!". Generasjoner etter generasjoner har kjempet hardt for at fortidens synder ikke skal gjenta seg igjen. Men utifra det vi har vært vitne til, har fortidens spøkelser gjenoppstått. Ekstreme ideologier, som har forårsaket lidelse for menneskeheten, har fått økt tiltrekningskraft. En bølge av primitiv hat mot jøder har ankommet Europa. Demokratiet blir underminert verden over. Konsekvensene av autoritære ideologier er velkjent for de fleste i verden, men likevel lar folk tiltrekke seg av demagoger. 

Det ser ut som forglemmelsens tåke har begynt å bre seg rundt oss. De som er uvitende og naive, blir lett blindet av tåken og kortsiktigheten blir den nye styrmannen. Vi har allerede trått inn i forglemmelsens epoke.


"Mitt folk skal gå til grunne av mangel på kunnskap"

(Hosea 4,6)

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere