Carl Christian G Andersen

23

Paradokser innen norsk olje, gass og klima-politikk

Norsk olje-,gass- og klima-politikk er full av paradokser og kjører på autopilot med bind for øynene.

Publisert: 22. jul 2019

På NRK.no kan vi i dag lese følgende oppslag: «Miljødirektoratet har denne uken gitt tillatelse til oljeboring nær Trænarevet, som er fullt av korallrev. Dette er et område som de selv tidligere har frarådet å bore i.»

Hvordan skal det være mulig at miljøvern ministeren fra Venstre kanskje vil tillate prøve-oljeboring i nærheten av viktige korallrev og gyteplasser for mange ulike fiskearter ved Trænarevet like utenfor Lofoten?? 

Som nyheten viser, har Miljødirektoratet nettopp gitt grønt lys, og vurderingen skal nå legges frem for Miljøverndepartementet for godkjenning. Heldigvis har miljøvernminister Ola Elvestuen ennå ikke sagt sitt.

Det er dessverre mulig å forstå at mange nordmenn ennå ikke har tatt miljø- og klimakrisene helt inn over seg, når våre ledende politikere fortsetter «tut og kjør» innen leting og utvinning av olje- og gassnæringen, dette til tross for at vi vet, at vi må la resten av oljeressursene i verden forbli liggende urørt i havet hvis vi skal ha den minste mulighet til å holde oss innen 2-graders målet.(Se Jørgen Randers kommentar og kronikken av Arne Johan Vetlesen i Klassekampen i dag, 19.07)

Det mest paradoksale med norsk øko-politikk er den voldsomme motsigelsen som slår oss direkte i øynene når vi på den ene siden vil bevare verdens regnskoger for å hjelpe på global CO2 fangst, mens vi samtidig kjører på høygir med olje og gass produksjon!

Vi forventer av andre verdensdeler og landenes politiske ledere at de må kjempe for å bevare deres regnskoger, artsmangfold og biotoper samtidig som vi selv er i ferd med å true mange av våre egne viktigste biotoper til lands (vindturbiner) og til havs samtidig som vi nærmest driver en direkte utryddings politikk på våre egne rovdyr arter av hensyn til næringsvirksomhet.

Elnar Remi Holmen, tidligere Frp-statssekretær for Olje- og energidepartementet, nå administrerende direktør i BRUS i Bodø-regionen, retter samtidig hets i NRK.no mot miljøorganisasjonene som protesterer mot at Det tyske selskapet Wintershall DEA denne uken nettopp fikk tillatelse til å prøvebore etter olje ved Trænarevet. Deretter legger Holmen til følgende kommentar:


«Vi trenger nye områder for oljeutvinning. Hvis ikke kommer tusenvis av jobber til å gå tapt. Selskapet har satt inn tiltak for å forsikre seg om at letingen er forsvarlig.»


Slike og lignende argumenter om faren for tap av arbeisplasser hvis en «forsvarlig» oljenæring begrenses, er velkjent langt utenfor FRP’s gangsyn, dessverre.

Min umiddelbare reaksjon til slike argumenter er: Hva skal vi leve av etter at den menneskeskapte natur- miljø- og klimakrisen har berøvet menneskeheten selve jordens mulighet til å brødfø oss?!


Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
25 dager siden / 3587 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
19 dager siden / 2543 visninger
For kort for Jesus?
av
Øyvind Hadland
rundt 1 måned siden / 2187 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
19 dager siden / 1866 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
4 dager siden / 1825 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
16 dager siden / 1707 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
4 dager siden / 1612 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere