Carl Christian G Andersen

31

Paradokser innen norsk olje, gass og klima-politikk

Norsk olje-,gass- og klima-politikk er full av paradokser og kjører på autopilot med bind for øynene.

Publisert: 22. jul 2019

På NRK.no kan vi i dag lese følgende oppslag: «Miljødirektoratet har denne uken gitt tillatelse til oljeboring nær Trænarevet, som er fullt av korallrev. Dette er et område som de selv tidligere har frarådet å bore i.»

Hvordan skal det være mulig at miljøvern ministeren fra Venstre kanskje vil tillate prøve-oljeboring i nærheten av viktige korallrev og gyteplasser for mange ulike fiskearter ved Trænarevet like utenfor Lofoten?? 

Som nyheten viser, har Miljødirektoratet nettopp gitt grønt lys, og vurderingen skal nå legges frem for Miljøverndepartementet for godkjenning. Heldigvis har miljøvernminister Ola Elvestuen ennå ikke sagt sitt.

Det er dessverre mulig å forstå at mange nordmenn ennå ikke har tatt miljø- og klimakrisene helt inn over seg, når våre ledende politikere fortsetter «tut og kjør» innen leting og utvinning av olje- og gassnæringen, dette til tross for at vi vet, at vi må la resten av oljeressursene i verden forbli liggende urørt i havet hvis vi skal ha den minste mulighet til å holde oss innen 2-graders målet.(Se Jørgen Randers kommentar og kronikken av Arne Johan Vetlesen i Klassekampen i dag, 19.07)

Det mest paradoksale med norsk øko-politikk er den voldsomme motsigelsen som slår oss direkte i øynene når vi på den ene siden vil bevare verdens regnskoger for å hjelpe på global CO2 fangst, mens vi samtidig kjører på høygir med olje og gass produksjon!

Vi forventer av andre verdensdeler og landenes politiske ledere at de må kjempe for å bevare deres regnskoger, artsmangfold og biotoper samtidig som vi selv er i ferd med å true mange av våre egne viktigste biotoper til lands (vindturbiner) og til havs samtidig som vi nærmest driver en direkte utryddings politikk på våre egne rovdyr arter av hensyn til næringsvirksomhet.

Elnar Remi Holmen, tidligere Frp-statssekretær for Olje- og energidepartementet, nå administrerende direktør i BRUS i Bodø-regionen, retter samtidig hets i NRK.no mot miljøorganisasjonene som protesterer mot at Det tyske selskapet Wintershall DEA denne uken nettopp fikk tillatelse til å prøvebore etter olje ved Trænarevet. Deretter legger Holmen til følgende kommentar:


«Vi trenger nye områder for oljeutvinning. Hvis ikke kommer tusenvis av jobber til å gå tapt. Selskapet har satt inn tiltak for å forsikre seg om at letingen er forsvarlig.»


Slike og lignende argumenter om faren for tap av arbeisplasser hvis en «forsvarlig» oljenæring begrenses, er velkjent langt utenfor FRP’s gangsyn, dessverre.

Min umiddelbare reaksjon til slike argumenter er: Hva skal vi leve av etter at den menneskeskapte natur- miljø- og klimakrisen har berøvet menneskeheten selve jordens mulighet til å brødfø oss?!


Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
12 dager siden / 1839 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1534 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
28 dager siden / 1193 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
rundt 1 måned siden / 1085 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
22 dager siden / 835 visninger
Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
rundt 1 måned siden / 809 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere