Spaltist Joav Melchior

Rabbiner

Den helligste dagen

Min favoritthøytid har en litt spesiell karakter: Den finner sted hver eneste uke.

Publisert: 15. jul 2019

Det jødiske kalenderåret er fylt med mange helligdager med hver sine tradisjoner og opplevelser. Forberedelsene starter ofte uker i forkant, og hver høytid er en unik og oppløftende opplevelse.

Den aller helligste helligdagen i jødedommen – som også er min favoritt – har en litt spesiell karakter: Den finner sted hver eneste uke. Vi snakker om shabbaten. Å holde den hellig er et av viktigste og mest sentrale bud i Toraen, og det er ikke tilfeldig at dette er den eneste helligdagen som er nevnt i de ti bud.

Sosialt bud

Shabbaten har en tydelig sosial karakter. Den gir hvile, slik at vi kan lade opp før en ny uke starter. Den hjelper oss i å finne en balanse mellom å være produktiv og å finne ro.

De ti bud, slik de er gjengitt i 5. mosebok, kobler shabbaten til israelittenes utgang fra Egypt: «Du skal ikke gjøre noe arbeid, verken du eller din sønn eller din datter, verken din tjener eller din tjenestekvinne, verken oksen eller eselet eller noe annet av dyrene dine, eller innflytteren som bor i byene dine, slik at tjeneren eller din tjenestekvinne skal få hvile, de som du. Husk at du selv var slave i Egypt da Herren din Gud førte deg ut derfra med sterk hånd og utstrakt arm. Derfor har Herren din Gud befalt deg å holde sabbatsdagen».

Slaveriet ser kun det produktive i både mennesker og dyr. Shabbaten stopper denne tankegangen og setter tydelige grenser. Den hindrer oss i å bruke mennesker og dyr som maskiner.

39 kategorier

I den jødiske tradisjonen er det veldig mange regler for hvilke typer aktiviteter og arbeid som er forbudt på shabbaten.

Det er ikke bare tungt fysisk arbeid, eller den jobben man går til på hverdagen, som er ulovlig. Det finnes hele 39 omfattende kategorier av aktiviteter som ikke er tillatt: som å slå med en hammer, koke, tenne ild, knyte, veve eller skrive. Også elektrisitet er blitt definert som ulovlig, så man har heller ikke lov til å skru lyset på eller av eller bruke TV, data og mobiltelefon på shabbaten.

Flere jøder mener disse reglene er litt for harde og omfattende. De mener en hviledag bør være en dag med frihet til å gjøre som man vil. For mange regler reduserer denne friheten.

Jeg er uenig i det. De har rett i at det er fint å kunne gjøre hva man ønsker på en hviledag, men shabbaten er mye mer enn bare en hviledag.

Slutte å skape

I 2. mosebok har formuleringen av shabbatsbudet i de ti bud en annen vinkling: «den sjuende dagen er sabbat for Herren din Gud. Da skal du ikke gjøre noe arbeid (…) For på seks dager laget Herren himmelen og jorden, havet og alt som er i dem, men den sjuende dagen hvilte han. Derfor velsignet Herren sabbatsdagen og helliget den».

Shabbaten er her knyttet til troen på Gud som verdens skaper, og på vårt forhold til Gud. Vi er skapt av Gud for å utvikle skapningen videre, vi må være produktive og kreative og på denne måten ta del i Guds skaperverk. Når vi slutter å skape på den sjuende dagen, bekrefter vi at det er Gud som har skapt verden

Dette påvirker også shabbatsreglene. Det handler ikke bare om å hvile etter en hektisk uke. Det handler om å slutte å utvikle og endre på verden. Når shabbaten starter «fryser» man verden rundt seg. Det man har klart å gjøre på forkant kan man nyte på shabbaten, resten av oppgavene må vente til etter shabbaten.

Stor ro

Hver fredag ettermiddag blir timene før shabbaten hektiske fordi det er mye som må være på plass. Det samme minuttet shabbaten starter, senker en stor ro seg over alt. En dag i uken står alt stille, uten arbeid, uten små og store hverdagslige aktiviteter, uten TV, data eller mobiltelefon.

Fredag kveld i Jerusalems ulike nabolag er en unik opplevelse. Man føler roen spre seg i gatene mens alle samler seg i hjemmene og synagogene for å feire.

Denne roen er å finne i mange jødiske hjem rundt omkring i verden. For dem som holder shabbaten hellig, er den en helt unik hviledag for sjelen og kroppen, hver eneste uke.

Med de hurtige endringene vi opplever i verden mener jeg at shabbatsreglene, med sine strenge tradisjonelle rammer, er mer relevante en noensinne.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
12 dager siden / 1839 visninger
Tilbake til humanismen
av
Hans Anton Grønskag
6 måneder siden / 1534 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
28 dager siden / 1193 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
rundt 1 måned siden / 1085 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
22 dager siden / 835 visninger
Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
rundt 1 måned siden / 809 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere