Spaltist Joel Halldorf

Guds bud til grillere

At vår karriere som rovdyr begynte da vi ble kastet ut fra Edens hage, gir anledning til ettertanke.

Publisert: 17. jul 2019

Sommer er grilltid. Ifølge vege-tarianere i min omgangskrets er det også da det er vanskeligst å avstå fra kjøtt. All respekt for grønnsaker, men finnes det noe som både dufter og smaker sommer mer enn en grillet kjøttbit?

Mennesket har spist kjøtt siden det ble kastet ut fra Edens hage. Men at vår karriere som rovdyr begynte akkurat da, gir anledning til ettertanke. For det var neppe Guds mening at de vesener han hadde skapt skulle spise hverandre. I Eden gjaldt følgende matforskrift: frukt og frøbærende urter – ikke kjøtt. (1. Mos 1,29).

Adam og Even? 

Betyr det at det kristne kallet om å opprette Guds rike også er et kall til vegetarianisme? En del ser jo Eden som et forbilde når det gjelder seksualmoral: «Gud skapte Adam og Eva – ikke Adam og Even!» Burde i så fall ikke samme logikk føre til at man endrer sine matvaner?

Litt lenger frem i Bibelen, når Noah går i land fra Arken, kommer nye instruksjoner: «Alt som lever og rører seg, skal dere ha å spise. Som jeg ga dere de grønne plantene, gir jeg dere nå alt dette.» (1. Mos 9,3)

Men forutsetningen for kjøttspising er endret opp gjennom historien. I lang tid har kjøtt vært avgjørende for å kunne­ overleve. Men nå truer i stedet kjøtt-­spising menneskenes overlevelse.

Dyrefabrikker

På den ene side er det ikke bare enkelt både å overleve og få nok næringsinntak uten kjøtt. Men kjøttindustrien står for 15 prosent av verdens totale utslipp av drivhusgasser. Det svenske jordbruksverket skriver på sin hjemmeside: «Forbruket av kjøtt påvirker derfor klimaet uansett hvor og hvordan det er produsert.»

I tillegg er kjøttproduksjonen endret dramatisk de seneste tiårene gjennom utviklingen av dyrefabrikker. Kjøttproduksjonen har økt enormt, og antibiotika og andre legemiddel gjør det mulig å la dyr leve under forhold som i ellers hadde tatt livet av dem.

Skandinavia har riktignok relativt strenge dyrevernslover, men som professor Per Jensen viser i boka Hur mår maten? (Natur og Kultur), finnes det også her dyrefabrikker der dyr lever langt fra slik det er naturlig for dem.

Syndens frukt

Verken i Eden eller i det kommende fredsriket spiser mennesker dyr. Ordningen her på jorden, hvor det faktisk er tillat, er et unntak. Men nettopp dette, at det er et unntak, maner oss til måtehold – ikke fråtseri. Å spise kjøtt er en del av syndefallet, en del av det som har gått galt i verden.

Derfor må all dyrehåndtering skje med aktsomhet og respekt for skapelsen. For det er sånn Bibelen beskriver Gud. Han er ikke bare menneskets hyrde, men også dyrenes vokter. Gud gir dem vann og beite (Salme 104, 11,14) og hans nåde er nok for både mennesker og dyr (Salme 36,7).

Mennesket har ansvar for dyrene på samme måte som den sterke alltid har et spesielt ansvar for den svake (1. Mos 1,28, Rom 15,1).

Mennesker kan utnytte dyr i økonomisk og annen vinning, men nettopp dette har vi et ansvar for å unngå.

Kristne grillere

Det gamle testamentes mange lover kan virke ubegripelige for oss moderne mennesker, men i sum har de et tydelig budskap: Gud er ikke bare søndagens, men også hverdagens Gud. Vi er kalt til etterfølgelse i alt vi gjør – også når vi har ferie, ja, til og med når vi griller.

Det minste vi kan gjøre er å avstå fra kjøtt produsert i dyrefabrikker der dyr ­behandles uten omsorg og verdighet. Dessuten bør vi bøye våre hoder når vi spiser, og takke Gud for det dyret som har gitt sitt liv for oss.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
25 dager siden / 1499 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
4 dager siden / 1288 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
15 dager siden / 1095 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
11 dager siden / 995 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 818 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 488 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
20 dager siden / 453 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere