Inge Eidsvåg

4

Kaldt fra Kallmyr

Justisministerens uttalelse om flyktninger i Middelhavet, er i strid med Straffeloven.

Publisert: 16. jul 2019

Det er lenge siden jeg ble så opprørt og trist som da jeg så Dagsrevyen (10.07.), der justisminister Jøran Kallmyr uttrykte bekymring for at privatpersoner og veldedige organisasjoner redder flyktninger fra å drukne i Middelhavet.

Ministerens bekymring skyldtes at det å redde mennesker i havsnød «gir et inntrykk av at hvis man kommer om bord i skipet til en frivillig organisasjon, blir man tatt til land i Europa». Det vil kunne lede til at flere vil reise, sa Kallmyr.

Hjelpeplikt

Det er ganske spesielt, for å si det forsiktig, at vi har en justisminister som oppfordrer til å bryte Straffelovens § 287. Denne paragrafen slår fast at vi kan straffes med bot eller fengsel inntil 6 måneder hvis vi «unnlater etter evne å hjelpe en person som er i åpenbar fare for å miste livet eller bli påført betydelig skade på kropp eller helse». Å hjelpe er altså ifølge loven ikke et valg, men en plikt.

I festtaler sies det ofte at regjeringens politikk bygger på kristne og humanistiske verdier. En av grunnfortellingene i vår kultur handler om den lovkyndige, som kom til Jesus og spurte om hvem vår neste er. Jesus svarte ikke med en begrepsdefinisjon, men med en fortelling: «En mann gikk fra Jerusalem ned til Jeriko. Da falt han i hendene på røvere. ...» (Lukas 10, 30-37). Mannen ble skamslått og lå halvdød i veikanten. En prest så ham, men gikk forbi. Det samme gjorde en levitt. Men en samaritan, som etter datidens tenkning ikke burde omgås jøder, stanset opp fordi han syntes «inderlig synd på ham».

Samaritanen vurderte aldri om hans hjelp ville føre til at flere skamslåtte ville oppsøke ham. Heller ikke henviste han til andre som kunne ta seg av ham. Han handlet selv – i barmhjertighet og solidaritet.

Kaldt og kynisk 

«Vær solidarisk med deg selv,» sto det i en reklame jeg leste for ei tid siden. Justisminister Kallmyrs budskap kunne også ha vært uttrykt så kaldt og kynisk. Nå undrer jeg på hva Krfs medlemmer i regjeringen mener om kollegaens menneskesyn og politiske markering?

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
21 dager siden / 3348 visninger
For kort for Jesus?
av
Øyvind Hadland
27 dager siden / 2443 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
15 dager siden / 2441 visninger
Om Gud vil
av
Vårt Land
29 dager siden / 2363 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
15 dager siden / 1822 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
12 dager siden / 1657 visninger
Å trene motstandskraften
av
Knut Arild Hareide
28 dager siden / 1501 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
9 dager siden / 1399 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere