Verdidebatt

Kaldt fra Kallmyr

Justisministerens uttalelse om flyktninger i Middelhavet, er i strid med Straffeloven.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Det er lenge siden jeg ble så opprørt og trist som da jeg så Dagsrevyen (10.07.), der justisminister Jøran Kallmyr uttrykte bekymring for at privatpersoner og veldedige organisasjoner redder flyktninger fra å drukne i Middelhavet.

Ministerens bekymring skyldtes at det å redde mennesker i havsnød «gir et inntrykk av at hvis man kommer om bord i skipet til en frivillig organisasjon, blir man tatt til land i Europa». Det vil kunne lede til at flere vil reise, sa Kallmyr.

Hjelpeplikt

Det er ganske spesielt, for å si det forsiktig, at vi har en justisminister som oppfordrer til å bryte Straffelovens § 287. Denne paragrafen slår fast at vi kan straffes med bot eller fengsel inntil 6 måneder hvis vi «unnlater etter evne å hjelpe en person som er i åpenbar fare for å miste livet eller bli påført betydelig skade på kropp eller helse». Å hjelpe er altså ifølge loven ikke et valg, men en plikt.

I festtaler sies det ofte at regjeringens politikk bygger på kristne og humanistiske verdier. En av grunnfortellingene i vår kultur handler om den lovkyndige, som kom til Jesus og spurte om hvem vår neste er. Jesus svarte ikke med en begrepsdefinisjon, men med en fortelling: «En mann gikk fra Jerusalem ned til Jeriko. Da falt han i hendene på røvere. ...» (Lukas 10, 30-37). Mannen ble skamslått og lå halvdød i veikanten. En prest så ham, men gikk forbi. Det samme gjorde en levitt. Men en samaritan, som etter datidens tenkning ikke burde omgås jøder, stanset opp fordi han syntes «inderlig synd på ham».

Samaritanen vurderte aldri om hans hjelp ville føre til at flere skamslåtte ville oppsøke ham. Heller ikke henviste han til andre som kunne ta seg av ham. Han handlet selv – i barmhjertighet og solidaritet.

Kaldt og kynisk

«Vær solidarisk med deg selv,» sto det i en reklame jeg leste for ei tid siden. Justisminister Kallmyrs budskap kunne også ha vært uttrykt så kaldt og kynisk. Nå undrer jeg på hva Krfs medlemmer i regjeringen mener om kollegaens menneskesyn og politiske markering?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt