Lederartikkel Vårt Land

Søndagsfreden

Tross helautomatiske butikker finnes stadig gode grunner til å begrense søndagsåpne butikker.

Publisert: 9. jul 2019

I debatten om søndagsstengte butikker har forskjellige grupper alliert seg i en felles kamp for å verne om søndagsfreden. Kristne har funnet støtte i det bibelske påbudet om å holde hviledagen hellig. Arbeiderbevegelsen har ønsket å verne en felles fridag. Miljøbevegelsen har sett hviledagen som en anledning til å bremse forbrukskarussellen.

I gårsdagens Vårt Land skrev vi at Norges første selvdrevne matbutikk er kommet til Oslo. Disse butikkene kan i prinsippet være døgnåpne, fordi de ikke krever bemanning. Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) sa derfor at det sentrale argumentet om arbeideres søndagsfri forsvinner i denne saken. Dermed står vi kun igjen med en prinsipiell motstand mot søndagsåpne butikker.

Vi må være redelige nok til å si at argumentene mot søndagsåpne butikker blir noe svekket om disse butikkene etter hvert gjør sitt inntog i Norge. I USA eksperimenteres det med ubemannede, helautomatiske butikker, og det virker naivt å tro at ikke utviklingen også vil komme hit.

Men at ett argument forsvinner, betyr ikke at den prinsipielle begrunnelsen opphører. Fortsatt finnes det sterke argumenter mot søndagsåpne butikker – bemannet eller ikke.

LES OGSÅ: Høyre vakler om søndagsåpent

I et flerreligiøst samfunn er det vanskelig å argumentere prinsipielt for at søndagen som sådan skal være alles hviledag. En del religionsskeptiske har nok opplevd dette som overformynderi, hvor gamle religiøse påbud skal styre ukedagenes rytme.

Samtidig tror vi de fleste fortsatt setter pris på annerledesdagen søndag – selv om de ikke forankrer den i at Gud hvilte den syvende dag. Slik de fleste setter pris på ferienes rytme og tradisjoner, som gjerne har kristent opphav. I Forbrukerrådets undersøkelse fra 2017 er 75 prosent helt eller delvis enig i at det er bra med en annerledesdag i uka.

I undersøkelsen er det likevel et lite flertall som vil ha muligheten til å handle dagligvarer på søndager – og oppslutningen er størst blant de yngre. Dette kan de allerede i dag mange steder gjennom «brustadbuene». Utfordringen for de av oss som støtter søndagsfri blir å koble det allmennmenneskelige behov for hvile og refleksjon med kritikk av uhemmet forbruk.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
9 dager siden / 2967 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1705 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
6 dager siden / 1593 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
7 dager siden / 1166 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
12 dager siden / 1064 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
17 dager siden / 643 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere