Lederartikkel Vårt Land

Søndagsfreden

Tross helautomatiske butikker finnes stadig gode grunner til å begrense søndagsåpne butikker.

Publisert: 9. jul 2019

I debatten om søndagsstengte butikker har forskjellige grupper alliert seg i en felles kamp for å verne om søndagsfreden. Kristne har funnet støtte i det bibelske påbudet om å holde hviledagen hellig. Arbeiderbevegelsen har ønsket å verne en felles fridag. Miljøbevegelsen har sett hviledagen som en anledning til å bremse forbrukskarussellen.

I gårsdagens Vårt Land skrev vi at Norges første selvdrevne matbutikk er kommet til Oslo. Disse butikkene kan i prinsippet være døgnåpne, fordi de ikke krever bemanning. Stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp) sa derfor at det sentrale argumentet om arbeideres søndagsfri forsvinner i denne saken. Dermed står vi kun igjen med en prinsipiell motstand mot søndagsåpne butikker.

Vi må være redelige nok til å si at argumentene mot søndagsåpne butikker blir noe svekket om disse butikkene etter hvert gjør sitt inntog i Norge. I USA eksperimenteres det med ubemannede, helautomatiske butikker, og det virker naivt å tro at ikke utviklingen også vil komme hit.

Men at ett argument forsvinner, betyr ikke at den prinsipielle begrunnelsen opphører. Fortsatt finnes det sterke argumenter mot søndagsåpne butikker – bemannet eller ikke.

LES OGSÅ: Høyre vakler om søndagsåpent

I et flerreligiøst samfunn er det vanskelig å argumentere prinsipielt for at søndagen som sådan skal være alles hviledag. En del religionsskeptiske har nok opplevd dette som overformynderi, hvor gamle religiøse påbud skal styre ukedagenes rytme.

Samtidig tror vi de fleste fortsatt setter pris på annerledesdagen søndag – selv om de ikke forankrer den i at Gud hvilte den syvende dag. Slik de fleste setter pris på ferienes rytme og tradisjoner, som gjerne har kristent opphav. I Forbrukerrådets undersøkelse fra 2017 er 75 prosent helt eller delvis enig i at det er bra med en annerledesdag i uka.

I undersøkelsen er det likevel et lite flertall som vil ha muligheten til å handle dagligvarer på søndager – og oppslutningen er størst blant de yngre. Dette kan de allerede i dag mange steder gjennom «brustadbuene». Utfordringen for de av oss som støtter søndagsfri blir å koble det allmennmenneskelige behov for hvile og refleksjon med kritikk av uhemmet forbruk.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
21 dager siden / 3324 visninger
For kort for Jesus?
av
Øyvind Hadland
27 dager siden / 2436 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
15 dager siden / 2435 visninger
Om Gud vil
av
Vårt Land
29 dager siden / 2360 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
15 dager siden / 1820 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
12 dager siden / 1652 visninger
Å trene motstandskraften
av
Knut Arild Hareide
28 dager siden / 1499 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
9 dager siden / 1395 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere