Verdidebatt

Hvem skulle tro at høyresiden er snillere enn venstresiden?

Det er liksom en del av det norske epos at venstresiden er de som gjør snille ting, og at det er høyresiden som gjør slemme og nødvendige ting. Asylpolitikken har snudd denne fortellingen på hodet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Selv om det har vært en lang konkurranse om å være strengest i innvandringspolitikken med Arbeiderpartiet på den ene siden og Høyre og FrP på den andre, ser det ut som førstnevnte har vunnet.

Hvorfor? Bare ta en titt på politikken som føres.

De siste årene har den borgerlige regjeringen tatt imot tre ganger så mange kvoteflyktninger som det den rødgrønne regjeringen gjorde. Altså: med FrP tar man imot tre ganger flere kvoteflyktninger enn det SV klarte å få Arbeiderpartiet med på.

Bedre tider

Barn på flukt har fått det bedre. Under den rødgrønne regjeringen var det både opplest og vedtatt at «tvangsutsendelse av lengeværende asylbarn skal prioriteres». Dagens regjering har sørget for at barns beste og barns tilknytning til Norge skal være avgjørende i asylsaker. Hundrevis av barna som ble sendt ut under Arbeiderpartiet, ville nå fått blitt i landet.

Da Høyre- og FrP-regjeringen strammet inn på asylpolitikken i 2015 og 2016 var det Arbeiderpartiet som sikret flertall for det. Det finnes faktisk ikke ett av innstramningsvedtakene som Arbeiderpartiet ikke stemte for.

Aps politikk

Så må vi heller ikke glemme det som kanskje var det aller verste endringene under den rødgrønne regjeringen. De innførte det som kalles for midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere, eller sagt på en annen måte: barn som flykter alene til Norge må sitte inntil to år på mottak for å bli sendt tilbake til et krigsherjet land. I tillegg satt de i gang praksisen med å sende barnefamilier tilbake til Afghanistan, noe som blant annet har ført til at Abassi-familien har fått avslag på asylsøknaden sin.

På Arbeiderpartiets landsmøte vedtok partiet en ny innvandringspolitikk. Det som er ganske spesielt er at denne politikken ligger et stykke til høyre for regjeringen sin. De slår ring rundt den strenge asylpolitikken, men i tillegg lanserer de tre nye innstramninger:

1) Subsidiær beskyttelse, som enkelt forklart betyr at man skal skille mellom A- og B-flyktninger. A-flyktningene er de som har rett på beskyttelse etter FNs flyktningkonvensjon. De er invididuelt forfulgte på grunn av sin legning, etnisitet, religion, politisk tilhøriget osv. De som skal få B-status er de som «bare» er på flukt fra krig, nød og sult. De skal få færre rettigheter

2) Inngå flere tredjelandsavtaler, som i praksis betyr at Arbeiderpartiet vil betale flere land for å holde asylsøkere tilbake fra å nå norskegrensen.

3) Strengere ID-krav for å få oppholdstillatelse.

Stortingsvalg

Hvis Arbeiderpartiet skulle vinne neste stortingsvalg ved å danne flertall med Senterpartiet, som faktisk mener Norge tar i mot for mange kvoteflyktninger, er det dårlig nytt for verdens flyktninger. La oss sørge for at det ikke skjer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt