Hans Morten Haugen

54

Sutring og systemer - om korrupsjonsbekjempelse

Peter Gottschalk ved BI utfordrer i Klassekampen 2. juli ny styreleder i Digni til å avklare om hun er enig med tidligere styreleder i Digni i synet på krav i den norske forvaltningen av utviklingsmidler. Som kollegaer ved Diakoniprogrammet ved VID vitenskapelige høgskole svarer vi sammen.

Publisert: 9. jul 2019

Vi kan bekrefte at vi er helt enige i nulltoleransekravet for korrupsjon. Samtidig er det ikke gitt at alle mistanker om korrupsjon faktisk utgjør korrupsjon, noe som fanges opp av formuleringen «uforskyldt mislighold» på Norads korrupsjonshjemmeside. Konsekvensene av «uforskyldt mislighold» blir at den økonomiske støtten opphører til saken er avklart. Opphold av støtten går først og fremst ut over de aller fattigste.

I noen tilfeller kan det være at det er for svake institusjonelle ordninger som gjør at økonomiføring ikke er i tråd med norsk praksis – uten at det dermed er korrupsjon. Digni bistår sine medlemmer og deres partnere ved å styrke kompetansen i økonomistyring. Opplæring i økonomistyring i tråd med norske standarder vil være en prioritet for Digni, også i fremtiden.

Viktig tillit

Norad påpeker sammenhengen mellom demokratiutvikling og tillit til institusjoner som viktige i samfunnsbyggingen. Vi er enig i viktigheten av at det Gottschalk omtaler som tillitsbaserte organisasjoner, er seg bevisst sine systemer, og ikke er naive. 

Likevel spør vi om Gottschalk kan dokumentere at det faktisk er mer korrupsjon i eksempelvis diakonale organisasjoner enn i andre organisasjoner. Vi sitter ikke med slik innsikt. Både politisk, byråkratisk og småskalakorrupsjon ødelegger for enkeltmennesker, samfunn og stater. 

Dagens regelverk

Det er hevet over tvil at korrupsjon må motarbeides på alle mulige plan. Spørsmålet som dog bør stilles er om dagens regelverk og virkemidler er de mest hensiktsmessige.

Skrevet av Hans Morten Haugen, professor i internasjonal diakoni, og Stephanie Dietrich, professor i diakoni og påtroppende styreleder i Digni (organisasjon for kanalisering av norsk utviklingsmidler til sør-partnere)

Kronikken sto opprinnelig på trykk i Klassekampen 4. juli 2019

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Noen bør skamme seg
av
Espen Ottosen
16 dager siden / 5173 visninger
Kreftens krigsmetaforer
av
Aud Irene Svartvasmo
14 dager siden / 3711 visninger
Ingen skal leve med skam
av
Tor Håkon Eiken
15 dager siden / 1261 visninger
Nå må vi stå sammen
av
Berit Hustad Nilsen
10 dager siden / 1125 visninger
Skal vi forby det vi ikke liker?
av
Paul Leer-Salvesen
10 dager siden / 951 visninger
Hva nå, Etiopia?
av
Ragnhild Mestad
3 dager siden / 901 visninger
Ungdomsrus: Vi må handle nå!
av
Pernille Huseby
20 dager siden / 895 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere