Verdidebatt

Norges taushet mot kinesisk politikk

Den voldsomme uroen i Hong Kong mot en utleveringsavtale med Kina, har så langt ført til en viktig delseier for paraplydemonstrantene – lovforslaget er lagt på is på ubestemt tid.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Selv Folkerepublikkens myndigheter har skjønt at dette var det eneste fornuftige, og viser klart at det nå går en grense for hva politiet kan foreta seg mot fredelige og ubevæpnede demonstranter. Men protestbevegelsen i Hong Kong er langt fra fornøyd, og demonstrasjonene fortsetter. De ønsker Carrie Lam, Hong Kongs pro-kinesiske leder, fjernet og at forslaget om en utleveringsavtale med Folkerepublikken skrinlegges for godt. Og en hel verden har sett at pepperspray og batonger ikke duger mot hundretusener av paraplydemonstranter.

Norsk taushet

Protester mot myndighetene og sympati for demonstrantene har ikke bare kommet fra USA, men også fra EU-land som Tyskland og Storbritannia. Den norske regjeringen har for tiden dessverre ikke for vane å komme med klare offentlige uttalelser om kinesisk politikk. Taushet er visst viktig for norsk eksport til verdens største diktatur.

Men det finnes også et annet – og demokratisk – Kina, nemlig Republikken Kina på Taiwan. Organisasjonen Freedom House betegner i sin årlige rapport Taiwan som et fritt land. 42 prosent av verdens land er i denne kategorien, mens 31 prosent regnes av Freedom House som delvis frie. Taiwan scorer til sammen 93 poeng som Storbritannia, og i Asia blir Taiwan bare forbigått av Japan. Norge, Sverige og Finland scorer 100 poeng, mens Folkerepublikken Kina kategoriseres som ikke fritt med totalt 11 poeng!

Kinesisk innflytelse

Det ser også ut som om kineserne har innflytelse her til lands, jfr hva som skjedde i og utenfor det norske Stortinget hvor demonstranter mot et kinesisk besøk ble overdøvet og bortgjemt av norsk-kinesiske organisasjoner som ingen tidligere hadde hørt om. En gul t-skjorte med påskriften «frihet» ble også der og da vurdert som for kraftig kost for våre kinesiske venner, i hvert fall inne i stortingsbygningen. Taiwan har for tiden representasjonskontorer i Sverige og Danmark, kontoret i Oslo er lagt ned – forståelig 
nok!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt