Terje Carlsen

58

Det vi ikke snakker om i sommerferien

Tore på Sporet traff bredt i befolkningen da han som regel klarte «finne farin din» i beste sendetid. Men hva gjør du når barn eller barnebarn ikke vil ha kontakt?

Publisert: 8. jul 2019  /  1243 visninger.

Det er ikke enkelt, ikke minst fordi det å miste kontakt med barn og barnebarn er en ­veldig skam. For barnebarn er jo livets dessert, som det så stolt heter på Facebook og Instagram. Det er fordi livet de rører ved, er noen av livets kjerneverdier. Spør jeg den eldre kvinnen jeg møter på min daglige tur etter svigersønnen hennes, så tenker hun aldri på den nye samboeren til dattera, men alltid på han som hun har barn med og som hun en gang var gift med. Hvorfor er det slik?

Tabu

Først og fremst fordi vi ikke snakker om det. Har noen blitt dumpa­ av kjæresten, kan man alltids si at det ikke er noe å henge med nebbet for – snart finner man en ny. Det sier man ikke om foreldre/besteforeldre og barn/barnebarn som har mistet hverandre. Det ikke å ha noe forhold til sine barn og barnebarn er i vår kultur, og sikkert i andres også, like så tabu som å være dritings med barnebarna, og det gjelder særlig i ferien. Hvorfor? Sosial­antropologen Marianne Gullestad har gitt oss noen knagger å henge det hele på: Begrepsparet Fred og Ro er en av dem. Det er nemlig derfor selv den mest innbitte nullskatteyteren hvert år legger penger i julegryta hos ­Frelsesarmeen eller kjøper flakslodd av Redd Barna før hun drar til Sey­chellene. Jo mer skrøpelig familie­samholdet er, desto viktigere blir ­familien på symbolplanet.

Utstøtt og søvnløs 

Jeg vet ikke om det er forsket på helseomkostningene til voksne som mister kontakten og har konflikter med barn og barnebarn, men det snakkes i alle fall ikke om det. Men besteforeldre som har anledning til å sitte barnevakt, lever faktisk lenger enn de som ikke gjør det, ifølge BASE-studien. Å bli støtt ut av flokken aktiverer nemlig den primitive delen av hjernen som Amygdala og skaper frykt og angst og kanskje depresjoner. Adskillelse fra flokken gjør at ­binyrebarken produserer mer kortisol, hjerte­rytmen blir rask og kanskje uregelmessig, og man får problemer med å sove og fordøye maten.

Så lenge det ikke er snakk om seksuelle overgrep eller psykisk eller fysisk vold, vil begge parter, både barn/barne­barn og forelder/besteforelder tape på at kontakten blir brutt. Å ikke få et kort eller en tekstmelding fra barn eller barnebarn når de er på ferie, kjennes ekstra vondt. Det er nettopp den erkjennelsen som gjør at også lovgiver og domstoler vegrer seg for å skape anordninger som skiller de som hører biologisk sammen. Det igjen bekrefter tabuet ved ikke å ha kontakt med sine.

Vonde ventelister

 At det ikke bare er grillkos i verdens lykkeligste land i ferien, skjønner man imidlertid når man ringer den psykiatriske poliklinikken og den privatpraktiserende psykologen og får høre at man der i gården har ventelister til langt inn i neste år.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
23 dager siden / 8315 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
24 dager siden / 6270 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
18 dager siden / 3353 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
13 dager siden / 2619 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
21 dager siden / 2147 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
9 dager siden / 1949 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
11 dager siden / 1699 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
7 dager siden / 1693 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
7 dager siden / 1544 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere