Lederartikkel Vårt Land

Medlemssaken er ikke over for Oslo katolske bispedømme

Det siste Oslo katolske bispedømme trenger nå er at det skapes et inntrykk av manglende vilje til åpenhet.

Publisert: 4. jul 2019

Høyesterett har satt punktum i medlemssaken mot Oslo katolske bispedømme (OKB). Det juridiske i saken er ettertrykkelig avgjort etter en rekke runder i retten med straffesaker og søksmål. Domstolene slår fast at OKB har gjort alvorlige feil. I tilbakebetalingssaken kunne staten vist mer imøtekommenhet når det gjelder tilbakebetaling av støtte gitt for medlemmer som reelt sett var medlemmer, men feilaktig registrert. Men kjernen i saken dreier seg ikke om det, den dreier seg om en klart ulovlig praksis for medlemsregistrering.

LES OGSÅ: Granskinga etter medlemsrotet ble aldri offentliggjort - kan skje nå

At det er satt et juridisk punktum betyr ikke at saken er over for OKB. Nå skal regningen betales, både i kroner, forsoning internt og i tillitsreisende arbeid. De to siste oppgavene blir nok det vanskeligste for et bispedømme som har fått svekket sitt omdømme i samtlige runder av denne saken. Det er åpenbart at det gjenstår mye arbeid i OKB for å gjenreise tilliten både eksternt og internt.

I februar 2015 begynte Paul Gargaro fra Den katolske kirkes skotske tribunal arbeidet med en kirkerettslig og etisk vurdering av bispedømmets medlemspraksis. Rapporten drøfter ikke bare saken rent juridisk, men også hvordan kirken etisk og moralsk vurderer saken. Uenighet om hva som var moralsk riktig, var nettopp en av årsakene til at medlemssaken ble så betent internt.

OBK vurderer nå å gjøre rapporten tilgjengelig for allmennheten. Det eneste riktige svaret på det spørsmålet er ja til offentliggjøring. Tillit forutsetter åpenhet. Det er mye som kan tilgis gjennom å innrømme feil, snakke åpnet ut om hvorfor det gikk galt, og vise evne og vilje til forbedring. En offentliggjøring vil også kunne virke dempende på de interne motsetninger som har blitt utløst av medlemssaken. En offentliggjøring kan også bli en oppreisning til de interne varslerne i OKB som prøvde å stanse den ulovlige praksisen. Det er varslerne som har vært mest lojale mot den katolske kirkes kjerneverdier, og dommene viser at det er de som hadde rett.

LES OGSÅ: Anker ikke: Lover å betale tilbake etter medlemsrot

Det siste Oslo katolske bispedømme trenger nå er at det skapes et inntrykk av manglende vilje til åpenhet, forsoning og ydmykhet i møte med egne feil. OKBs innrømmelser så langt i saken framstår utenifra som presset fram av eksterne aktører, nå er det viktig at bispedømmet med all tydelighet viser hvilke verdier man ønsker å stå for i praksis.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
9 dager siden / 2969 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1706 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
7 dager siden / 1597 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
7 dager siden / 1184 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
12 dager siden / 1066 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
17 dager siden / 645 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere