Verdidebatt

Bør katolske menn prestevies?

Debatten mellom Eirik A. Sternhoff og Jeanne Wreden som pågår i VL, avdekker selsomme påskudd for fortsatt å utestenge katolske kvinner fra prestetjeneste.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeanne Wreden svarer Stenhoff i VL 27. juni ved å sitere Thomas Aquinas’ monumentale «Summa theologica» på at kvinnen er en «mangelfullt utviklet og misdannet mann», og påpeke at dette synet ikke lenger er gjeldende i kirkens antropologi. Denne lærde dominikaner synes å ha lett etter en begrunnelse for det standpunkt han hadde på forhånd til kvinners plass i kirken. Han leverte dermed på tolvhundretallet en slitesterk presedens for den tvilsomme metode kurien fortsatt bruker. «Brandolinis lov» står kvinnene imot: «The bullshit asymmetry principle» sier nemlig at «den energi som trengs til å tilbakevise bullshit, er minst ti ganger større enn det som trengs for å lage den». Vi som ser Romerkirken utenfra, får inntrykk av at selv Den hellige ånd bruker hundrevis av år på å overvinne Brandolinis lov.

For symmetriens skyld er det nærliggende å søke grunner for eller imot å la menn bekle katolske presteembeter. Skal vi tro den danske forfatter Karen Blixen (flere ganger forslått til Nobels litteraturpris), kan det være god grunn til å revurdere dette. Blixen understreker at Gud skapte mannen før kvinnen: «Gud gjorde som jeg gjør når jeg skriver en bok, først lager jeg en kladd!». Menn som Kristus selv og pave Johannes XXIII tyder dog unektelig på at førsteutkastet i enkelte tilfelle kan være svært så vellykket!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt