Hans Christofer Børresen

Dr.med
5

Bør katolske menn prestevies?

Debatten mellom Eirik A. Sternhoff og Jeanne Wreden som pågår i VL, avdekker selsomme påskudd for fortsatt å utestenge katolske kvinner fra prestetjeneste.

Publisert: 4. jul 2019

Jeanne Wreden svarer Stenhoff i VL 27. juni ved å sitere Thomas Aquinas’ monumentale «Summa theologica» på at kvinnen er en «mangelfullt utviklet og misdannet mann», og påpeke at dette synet ikke lenger er gjeldende i kirkens antropologi. Denne lærde dominikaner synes å ha lett etter en begrunnelse for det standpunkt han hadde på forhånd til kvinners plass i kirken. Han leverte dermed på tolvhundretallet en slitesterk presedens for den tvilsomme metode kurien fortsatt bruker. «Brandolinis lov» står kvinnene imot: «The bullshit asymmetry principle» sier nemlig at «den energi som trengs til å tilbakevise bullshit, er minst ti ganger større enn det som trengs for å lage den». Vi som ser Romerkirken utenfra, får inntrykk av at selv Den hellige ånd bruker hundrevis av år på å overvinne Brandolinis lov.

For symmetriens skyld er det nærliggende å søke grunner for eller imot å la menn bekle katolske presteembeter. Skal vi tro den danske forfatter Karen Blixen (flere ganger forslått til Nobels litteraturpris), kan det være god grunn til å revurdere dette. Blixen understreker at Gud skapte mannen før kvinnen: «Gud gjorde som jeg gjør når jeg skriver en bok, først lager jeg en kladd!». Menn som Kristus selv og pave Johannes XXIII tyder dog unektelig på at førsteutkastet i enkelte tilfelle kan være svært så vellykket!

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
23 dager siden / 8315 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
24 dager siden / 6270 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
18 dager siden / 3353 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
13 dager siden / 2619 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
21 dager siden / 2147 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
9 dager siden / 1949 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
11 dager siden / 1699 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
7 dager siden / 1693 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
7 dager siden / 1544 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere