Lederartikkel Vårt Land

Akutt hjelp til vikingarven trengs

Pengene til nytt vikingtidsmuseum burde vært på plass allerede. Vi tar det for gitt at de kommer på høstens budsjett.

Publisert: 3. jul 2019

Vår mest unike kulturarv, vikingskipene på 
Bygdøy, sprekker opp foran øynene våre. «Flere av skipene har fått større sprekker, og biter ­faller av», sa Isa Trøim hos Riksantikvaren til NTB på 
mandag.

Det haster å gjøre noe med saken. Dårlig inneklima og vibrasjoner fra skrittene til de 550.000 besøkende årlig, framskynder forfallet. Arkeologiprofessor Jan Bill og riksantikvar Hanne Geiran ropte varsko til NRK på mandag.

I januar ble regjeringspartiene ble enige på ­Granavolden om at nytt vikingtidsmuseum til to milliarder skal bygges. Det var et godt vedtak. Ikke bare på grunn av den akutte sikkerhetssituasjonen, men også fordi dette vil skape de rammene denne verdensarven fortjener, med tredobling i utstillings­arealer, restaurant og andre fasiliteter.

Siden daværende kunnskapsminister ­Kristin Halvorsen skrinla planene om å legge museet til ­Bjørvika i 2012, har det vært jobbet for et nytt ­museum ved det nåværende på Bygdøy. En internasjonal ­ekspertkommisjon konkluderte med at skipene burde flyttes, av sikkerhetsgrunner.

LES OGSÅ: På Historisk museums nye utstilling Vikingr finner du noen av de mest utsøkte gjenstandene fra norsk vikingtid.

Skisseprosjekter, forprosjekter og ­arkitektkonkurranser har vært gjennomført – og i fjor fikk prosjektet endelig kvalitets­sikring. Likevel kom det ikke med på ­statsbudsjettet ­samme høst. Skuffelsen var også stor da det heller ikke kom midler til oppstart av prosjektet på revidert statsbudsjett i mai. Kulturhistorisk ­museum ba om 35 millioner til dette, uten hell.

Nå er vikingskipene nominert til en rødliste over truede kulturminner i Europa. Tore Friis Olsen i ­Forbundet Kysten beskriver det som «flaut» at de måtte gå til det skrittet. Sammen med Europa 
Nostra Norge står de bak denne lite ærefulle nominasjonen.

Det er skuffende at regjeringen både ved stats­budsjettet og revidert statsbudsjett ikke så det ­prekære i situasjonen. Det er bred tverrpolitisk enighet om at de norske vikingskattene er av uvurderlig verdi. Vi har fagmiljøet og gjenstandene til å lage det suverent beste museet på sitt område i verden. Vi tar det for gitt at pengene kommer i høstens budsjett, men beklager at det ikke er i gang allerede.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
3 dager siden / 2325 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
26 dager siden / 1868 visninger
Den norske kirke og pornografi
av
Marthe Kristine Østerud Primstad
rundt 1 måned siden / 1108 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
6 dager siden / 900 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
28 dager siden / 671 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
11 dager siden / 595 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere