Lederartikkel Vårt Land

Ja til enda mindre røyk

På noen områder går verden framover. Fra og med 1.juli ble røykeloven utvidet i vårt naboland Sverige. Der er det nå forbudt å røyke på serveringssteder utendørs, holdeplasser for kollektivtransport, lekeplasser og idrettsarenaer. Også e-sigaretter er med i forbudet. Målet er et røykfritt Sverige innen 2025.

Publisert: 2. jul 2019

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og KrF har tidligere tatt til orde for å stramme inn den ­norske røykeloven og fikk flertall for et lovforslag om å ­gjøre flere områder i samfunnet røykfrie. Frp stemte imot, fordi de mener røykere er blitt hetset nok. Og det stemmer at vi lever i et tobakksfiendtlig klima. Med god grunn. Fremdeles koster tobakksrelaterte sykdommer samfunnet for milliarder. Dette til tross for at stadig færre røyker – i dag er det rundt 12 ­prosent i Norge som røyker daglig. Forbud ­handler både om forebygging og om å gjøre det mindre ­attraktivt å røyke.

Les også: Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb

Men ikke minst handler det om ikke-røykernes rett til å slippe tobakksrøyk. I 1988 kom et viktig tillegg i tobakkskadeloven: «Rett til vern mot passiv røyking med forbud mot røyking i ­lokaler og transportmidler hvor allmennheten har adgang.» Da var det mange som protesterte, tanken på at man ikke skulle få ta seg en røyk inne på jobben, i tog­kupeer og ­andre steder var direkte uhørt. I dag er det ingen som kan tenke seg tilbake dit. At det en gang var mulig å røyke på fly, høres ut som science fiction.

I Norge ble røykeloven sist endret 1. juli 2004. Da ble det innført tobakksforbud ved skoler og barnehager og forbud mot særskilte røykerom. Nå kan vi heller ikke tenke oss tilbake til en tid det var røykerom for barnehageansatte. Eller kafeer der det kunne røykes inne.

Dystre spådommer om konkurser i utelivs­bransjen slo ikke til. Før lovendringen var det heftig debatt. Motstanden var sterk da sosial- og helse­minister Dagfinn Høybråten gjennomførte siste ­endring i røykeloven for 15 år siden. En periode måtte han og familien ha politibeskyttelse. Men det gikk ikke lang tid før han ble stoppet på gata og takket i stedet. I dag skjønner alle at røykeloven var en god idé.

Det er gode grunner til å forby røyking på steder utendørs der folk samles. Den aller beste grunnen er at antallet røykere har sunket hvert år siden røyke­loven ble innført.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
5 dager siden / 2771 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
28 dager siden / 1884 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
2 dager siden / 1278 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
8 dager siden / 1002 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
30 dager siden / 687 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
3 dager siden / 620 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere