Verdidebatt

Når blir det folkeavstemning om Ullevål sykehus og helseforetakene?

Jeg tror på ekte og direkte demokrati gjennom folkeavstemninger. Norge kan lære mye av Sveits som har mange folkeavstemninger og folkeavstemningene er bindende for Storting og kommunestyrer

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Jeg tror på ekte og direkte demokrati som de har i noen land, deriblant Sveits. I Sveits som er langt foran Norge når det gjelder demokrati, holdes det mange folkeavstemninger. Avstemningene er bindene (kan ikke omgjøres av Storting og eller kommunestyret) og derfor får folk stor innflytelse på enkeltsaker. Hadde Ullevål og alle de andre sykehusene ligget i Sveis, hadde de alle vunnet sine kamper mot nedleggelse. Og hadde det vært folkeavstemning i dag, ville alle med stemmerett bosatt i Oslo og Akershus og kanskje noen flere fylker på Østlandet møtt til folkeavstemning og resultatet ville blitt Ullevål består.

Når det gjelder helseforetakene, bør det avholdes folkeavstemning over hele Norge og jeg er overbevist om at alle rundt i Bygde-Norge som har mistet sine lokalsykehus ville stemt for å kaste foretakene i godt selskap med folk i store og små byer. Deres overgrep har altfor mange kjent på kroppen.

Som nevnt over, har ikke Norge så godt utviklet demokrati som i Sveits. For i Norge kan Stortinget beslutte å vrake folkeavstemningen da det her sees på som en rådgivende funksjon og ikke et endelig vedtak. Og det er vanskeligere å få satt dette i gang også.  Mange av oss husker vel folkeavstemningene mot EU i 1972 og 1994. Begge gangene ble utfallet nei, og da valgte Stortinget å lytte til folket. Fra 1905 Unionsoppløsningen har Norge hatt seks folkeavstemninger og heldigvis har de alle gangene respektert utfallene.

Jeg er overbevist om at hvis Norge følger den sveitsiske modellen for folkeavstemninger, vil mange flere engasjere seg og våkne opp fra sin likegyldighetsdvale før det blir for sent. Og det blir også mindre politikerforakt.

Jeg vurderer å starte et opprop – Kast Helseforetakene. Jeg tror at en underskriftskampanje kan bidra til å bevisstgjøre og engasjerer flere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt