Klimaendringene vi allerede ser skje viser at det er Elvestuens regjeringskolleger som har sviktende realitetsorientering.

Lederartikkel Vårt Land

Realisme i klimapolitikken

De dyre norske kuttene må også tas.

Publisert: 30. jun 2019  /  734 visninger.

Det vakte oppsikt da klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) nylig gikk ut i Dagbladet med sin tolkning av klimautslippsmålene i regjeringens Granavolden-erklæring. Elvestuen slo fast at målet er at 90-95 prosent av Norges klimagassutslipp skal kuttes innen 2050, og at dette skal skje uten kvotekjøp. Med andre ord, nesten alle klimautslipp i Norge skal bort, vi skal ikke kjøpe oss unna med kutt i andre land. «Folk må ta inn over seg at vi skal slutte helt med fossile drivstoff. Fra motorsaga til cruiseskipet. Alt må vekk. Ikke til 2030, men til 2050» sa Elvestuen. Målet er i tråd med hva FNs klimapanel sier må skje globalt for å begrense oppvarmingen til 1,5 grader.


Norsk klimapolitikk har i lang tid vært preget av en urealistisk drøm om at utslippskuttene kan tas andre steder. Skal vi unngå farlige klimaendringer er det ikke nok å ta de billigste utslippene. De dyre norske kuttene må også tas. Elvestuens utspill er et forfriskende øyeblikk av realisme og vilje til handling i norsk klimapolitikk, og står i skarp kontrast til politikerne som denne våren har vært mer opptatt meningsmålinger i Bergen enn klimautfordringene.


Det gikk selvsagt ikke lang tid før klimaministerens tolkning av Granavolden-erklæringen ble skutt ned av hans egne regjeringspartnere. Fremskrittspartiet avviser Elvestuens utspill helt. Det viser hvilken utfordring partier som ønsker å ta vern av skaperverket på alvor vil møte når de samarbeider med et ytterliggående fløyparti. Statsminister Solberg erklærte at hun ikke ville «låst meg så bombastisk til løsningene per dags dato». Det er bare 31 år til 2050, så vi venter spent på når statsministeren mener det er tid for å velge løsninger. Det tok norske politikere 28 på å bli enige om plassering og bygge en ny hovedflyplass. Skal vi greie en kraftig reduksjon innen 2050 må tydelige valg tas nå, av vår sittende regjering.


Det skuffende å se hvor lite samkjørt Norges regjering er i dette avgjørende spørsmålet. Det skaper usikkerhet og forvirring, og svekker regjeringens omdømme. Man kan beskylde Elvestuen for å vise manglende politisk realisme med sitt utspill. Men klimaendringene vi allerede ser skje viser at det er Elvestuens regjeringskolleger som har sviktende realitetsorientering. Statsminister Erna Solberg vil tjene på tydelig å fjerne tvilen som har oppstått om regjeringens vilje, enighet og handlekraft i dette spørsmålet.

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
23 dager siden / 8315 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
24 dager siden / 6270 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
18 dager siden / 3353 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
13 dager siden / 2619 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
21 dager siden / 2147 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
9 dager siden / 1949 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
11 dager siden / 1699 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
7 dager siden / 1693 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
7 dager siden / 1544 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere