Verdidebatt

Fritidskortet kan forbedres

Alle barn har behov for en meningsfylt fritid og kjenne på gleden ved å mestre en ny aktivitet i en ny arena.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Gode kombinasjoner kan gjøre et godt tiltak enda bedre. En viktig seier for KrF i regjeringsforhandlingene var innføringen av fritidskortordningen for alle barn og unge mellom 6 og 18 år. Det skal dekke deltakerutgifter til fritidsaktiviteter. Alle barn og unge skal få mulighet til selv å velge hvilke fritidsaktiviteter de ønsker å delta på. Det er ikke alle barn som har mulighet til å delta i aktiviteter på grunn av foreldrenes økonomi. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det er 6 % av innvandrerne og 2 % i befolkningen for øvrig som ikke har råd til å delta i fritidsaktiviteter.

Stortingsrepresentant Jorunn Gleditsch Lossius understreker alle fordelene i en artikkel i Vårt Land nylig. Situasjonen er nok ikke bedre i andre byer og i hvert fall ikke i Drammen. Det er mange grunner til at foreldre ikke prioriterer en organisert fritidsaktivitet for barna sine, som Lossius understreker. Men økonomien er utvilsomt en viktig faktor. Mange aktiviteter er dyre og da er det vanskelig på et stramt budsjett å prioritere det. Hensikten er at ingen skal stå igjen, alle skal med. Fritidsaktiviteter er en positiv aktivitet både sosialt og motorisk. Barna må lære å ta hensyn til andre. Innvandrerbarn får mulighet til å forbedre norskkunnskapene. Og foreldrene får voksenkontakt ned å delta på dugnad.Fritidskortet er en universell ordning og er derfor veldig dyr. Foreløpig er det bare Arendal og Vadsø som får glede av fritidskortet. Regjeringen oppfordrer kommunene å gjøre ordningen bedre.

Bystyret i Drammen vedtok en slik forbedring i revidert budsjett. I Svelvik, som blir en del av Drammen kommune, har kommunen et aktivitetskort som deles ut til de familier som har behov for det. En tilsvarende ordning finnes i Oslo hvor Frelsesarmeen sørger for at mange får delta i aktiviteter. Kortet er finansiert både med sponsing, private aktører og av kommunen. Det ble vedtatt å forberede en slik ordning med aktivitetskort for Nye Drammen. Det er Kompetanseteam Levekår i Drammen som skal utarbeide ordningen med aktivitetskort i løpet av høsten. Antall familier skal kartlegges, hvordan aktivitetskortet skal utformes og størrelsen på det før det implementeres i samarbeid med andre i kommunen og ulike frivillige organisasjoner. Ordningen med å kunne låne fritidsutstyr gratis kobles opp mot et aktivitetskort.

Alle barn har behov for en meningsfylt fritid og kjenne på gleden ved å mestre en ny aktivitet i en ny arena. KrF er glade for at vi fikk dette gjennomslaget i revidert budsjett i Drammen og på det nasjonale plan. Det anbefales at andre kommuner følger opp fritidskortet slik at tilbudet målrettes mot fattige familier og de barna som trenger det mest.Billy Tarangerbystyrerepresentant Drammen KrF

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt