Verdidebatt

Hvem vil støtte Israel?

Storbritannias tidligere øverste rabbi, Jonathan Sacks, holdt den 20. juni 2019 en mektig og skremmende tale til lordene i Overhuset i Det britiske parlament. Hans budskap var å vekke lovgiverne opp fra dvalen, og få dem til å se den økende anti-semittiske holdning i store folkegrupper i dagens moderne Europa, som likner til forveksling på jødehatet som rådet grunnen i Europa før og under Annen verdenskrig.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Rabbi Sacks hevdet at i takt med det minkende tall på overlevende jøder etter Holocaust og alle minnene som går i glemmeboken,  øker i dag antisemittismen over hele verden. Jøder føler seg ikke lenger trygge i noe land.  Han understreket at behovet for staten Israel som et tilfluktssted og hjemland for det jødiske folk burde bli klarere for alle for hver dag som går. Situasjonen er imidlertid den stikk motsatte: Jødene har i dag  like liten støtte fra det kristne Europa nå som for 70-80 år siden.

I FN og i mange andre internasjonale fora forlanger et flertall at jødene i Israel skal etterkomme verdenssamfunnets krav og oppgi landområder på «Vestbredden»,  dvs. Judea og Samaria,  og dermed akseptere opprettelse av en ny arabisk stat på de bibelske landområdene.  Den vil true den jødiske stats eksistens, og det vet de fleste israelske ledere. Derfor er det ikke bare palestinerne som trolig  kommer til å avvise president Trumps  lenge etterspurte fredsplan som vil bli offentliggjort om kort tid.  Det har sivet ut at Vestbredden skal forbindes med vei og jernbare til Gaza, der Hamas regjerer.

Det israelske valg til Knesset den 17. september vil gi svar på hva jødene i Israel vil gjøre i den nye situasjonen.  Partiene på ytterste høyreside i Knesset har i sine program lovet at de vil annektere hele eller deler av de bibelske landområdene.  Hvilke land vil støtte Israel i den saken?

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt