Jostein Ådna

8

Pride og kristen samlivsetikk

Magelssen konstruerer et spenningsforhold mellom ytre rammeverk for samliv og innholdet av samlivet.

Publisert: 25. jun 2019

Øystein Magelssen, generalsekretær i KFUK-KFUM, benytter sesongen for Pride-parader som foranledning til å ytre seg om sin organisasjons samlivsetikk i et innlegg i Vårt Land 20. juni.

Også i fjor sommer var Magelssen ute i Vårt Lands spalter med et forsvar av KFUK-KFUMs deltagelse i Pride og et forsøk på teologisk legitimering av likekjønnet ­ekteskap. I debatt med ham påviste jeg at hans argumentasjon innebar teologisk sakkritikk av Bibelens tekster om samliv og seksualitet.

Nå tar Magelssen minst ett nytt skritt i sitt felttog mot tradisjonell kristen samlivsetikk ved å forsvare samboerskap for personer i kirkelige stillinger og med lederverv. At Bispemøtet i mars 2017 fastholdt at samboerskap gir grunnlag for ordinasjonsnekt, kaller Magelssen en trenering. I artikkelen siterer han tre setninger fra dokumentet Sammen (2013), som er en utredning fra et utvalg oppnevnt av Bispemøtet. Den siterte teksten støtter samboerskap, og uinnvidde lesere kan oppfatte det dit hen 
at Bispemøtets trenering består i biskopenes uvillighet til å følge rådet gitt av utvalget.

Saken er imidlertid den at Magelssen siterer fra en passasje kun mindretallet i utvalget står bak (Sammen, s. 69), og at det derfor er full konsistens mellom ­argumentasjonen og tilrådingen fra flertallet i utvalget om «at samboere ikke bør ordineres/vigsles eller tilsettes i kirkelig stilling som krever ordinasjon/vigsling» 
(side 88), og Bispemøtets fastholdelse av denne praksis i 2017.

Magelssen konstruerer et spenningsforhold mellom ytre rammeverk for samliv og innholdet av samlivet. Men eksempler på hykleri og dobbeltmoral kan ikke ­underminere det faktum at livene våre ­leves innenfor gitte rammer, og at det livslange monogame ekteskap er den rette rammen for det seksuelle samliv, ifølge ­Bibelen. Å påberope seg «et kristent helhetlig menneskesyn og Jesu etiske forkynnelse» som støtte for individualistisk mangfold på bekostning av gruppefellesskapsnormer og -regler er teologisk uberettiget.

Jostein Ådna, 
professor i Det nye testamente 
ved VID vitenskapelige høgskole

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
19 dager siden / 8140 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
20 dager siden / 6124 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
14 dager siden / 3314 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
9 dager siden / 2545 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
17 dager siden / 2109 visninger
KRIK og samlivsteologien
av
Aksel Johan Lund
29 dager siden / 1734 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
5 dager siden / 1693 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
7 dager siden / 1643 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
3 dager siden / 1466 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere