Jostein Ådna

9

Pride og kristen samlivsetikk

Magelssen konstruerer et spenningsforhold mellom ytre rammeverk for samliv og innholdet av samlivet.

Publisert: 25. jun 2019

Øystein Magelssen, generalsekretær i KFUK-KFUM, benytter sesongen for Pride-parader som foranledning til å ytre seg om sin organisasjons samlivsetikk i et innlegg i Vårt Land 20. juni.

Også i fjor sommer var Magelssen ute i Vårt Lands spalter med et forsvar av KFUK-KFUMs deltagelse i Pride og et forsøk på teologisk legitimering av likekjønnet ­ekteskap. I debatt med ham påviste jeg at hans argumentasjon innebar teologisk sakkritikk av Bibelens tekster om samliv og seksualitet.

Nå tar Magelssen minst ett nytt skritt i sitt felttog mot tradisjonell kristen samlivsetikk ved å forsvare samboerskap for personer i kirkelige stillinger og med lederverv. At Bispemøtet i mars 2017 fastholdt at samboerskap gir grunnlag for ordinasjonsnekt, kaller Magelssen en trenering. I artikkelen siterer han tre setninger fra dokumentet Sammen (2013), som er en utredning fra et utvalg oppnevnt av Bispemøtet. Den siterte teksten støtter samboerskap, og uinnvidde lesere kan oppfatte det dit hen 
at Bispemøtets trenering består i biskopenes uvillighet til å følge rådet gitt av utvalget.

Saken er imidlertid den at Magelssen siterer fra en passasje kun mindretallet i utvalget står bak (Sammen, s. 69), og at det derfor er full konsistens mellom ­argumentasjonen og tilrådingen fra flertallet i utvalget om «at samboere ikke bør ordineres/vigsles eller tilsettes i kirkelig stilling som krever ordinasjon/vigsling» 
(side 88), og Bispemøtets fastholdelse av denne praksis i 2017.

Magelssen konstruerer et spenningsforhold mellom ytre rammeverk for samliv og innholdet av samlivet. Men eksempler på hykleri og dobbeltmoral kan ikke ­underminere det faktum at livene våre ­leves innenfor gitte rammer, og at det livslange monogame ekteskap er den rette rammen for det seksuelle samliv, ifølge ­Bibelen. Å påberope seg «et kristent helhetlig menneskesyn og Jesu etiske forkynnelse» som støtte for individualistisk mangfold på bekostning av gruppefellesskapsnormer og -regler er teologisk uberettiget.

Jostein Ådna, 
professor i Det nye testamente 
ved VID vitenskapelige høgskole

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Juleangst og julelettelse
av
Aud Irene Svartvasmo
26 dager siden / 1683 visninger
Hvorfor jeg er kristen
av
Geir Tryggve Hellemo
6 dager siden / 1657 visninger
Hva Ari Behn åpenbart gikk glipp av
av
Leif Knutsen
26 dager siden / 1228 visninger
Min drøm for 2020
av
Ragnhild Mestad
22 dager siden / 1155 visninger
Storpolitikk i religionens vold
av
Ingrid Vik
16 dager siden / 824 visninger
Smiths Venner på ville veier.
av
Gerard Oord
rundt 2 måneder siden / 773 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere