Lederartikkel Vårt Land

Farlig ekstremisme

Grensene for hva som er lov å si og gjøre ­flyttes, og i det rommet får høyreekstreme selvtillit til å ytre seg.

Publisert: 25. jun 2019

I byen Osteritz i det tidligere Øst-Tyskland tok innbyggerne grep da nynazister var samlet til «festival» i helgen. De likte ikke tanken på at høyreekstremister skulle innta byen, men hvordan kunne de protestere? Jo, de kjøpte rett og slett hele beholdningen av øl fra byens butikker. Det skjedde etter at politiet hadde beslaglagt øl på festivalområdet, fordi en domstol la ned forbud mot alkohol på arrangementet.

Dette er effektiv folkeprotest som det også går an å smile av. Men bakteppet er dystert i Tyskland, som er rystet av et politisk drap, utført av en høyre­ekstremist. 2. juni ble politikeren Walter Lübcke skutt i hodet på kloss hold utenfor huset sitt. Mannen som ble pågrepet har tilknytning til det nynazistiske partiet NPD og andre høyreekstreme grupper. Utenriks­minister Heiko Maas innrømmet i etterkant at Tyskland har et terrorproblem.

Lübcke var en varm støttespiller av Angela Merkels flyktningepolitikk. Derfor ble han et hatobjekt for høyreekstreme under flyktningekrisen i 2015 og 2016. Flere andre innvandringsliberale lokalpolitikere har mottatt dødstrusler i etterkant av drapet. Tidligere i år advarte europeiske etterretningstjenester om at fanatiske høyreekstremister utgjør en økende terror­trussel i Europa.

Dette er svært ­alvorlig, og man må spørre seg hva som er årsaken. En ting er å være tilhenger av en restriktiv innvandringspolitikk, noe helt annet er å bruke våpen og terror. Åpne, rasistiske uttalelser og handlinger skjer ikke i et vakuum.

Over hele Europa ser vi at den politiske diskusjonen om immigrasjon blir dratt mot høyre. Uttalelser og holdinger som tidligere ble avvist som reinspikka fremmedfiendtlighet, er blitt mer og mer akseptert i den offentlige debatten. Måten man omtaler andre på, og da særlig muslimer, er urovekkende. Partier på ytre høyre har da også kapitalisert på økende fremmedfrykt. I Tyskland ble AfD det tredje største partiet i valget i 2017.

I Tyskland har myndighetene oversikt over 12.000 som er tilknyttet voldelige høyreekstreme grupper. Antallet ytre høyre-grupper øker. Ekstremismen vokser og lever på sosiale medier og nettsamfunn, ikke bare i Europa. Grensene for hva som er lov å si og gjøre flyttes, og i det rommet får høyreekstreme selvtillit til å ytre seg. Det er farlig.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
19 dager siden / 8140 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
20 dager siden / 6124 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
14 dager siden / 3314 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
9 dager siden / 2545 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
17 dager siden / 2109 visninger
KRIK og samlivsteologien
av
Aksel Johan Lund
29 dager siden / 1734 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
5 dager siden / 1693 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
7 dager siden / 1643 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
3 dager siden / 1466 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere