Leder

Brutale barnereturer

Vi returnerer asylbarn uten at deres menneskerettigheter blir tydelig ivaretatt. Det er rett og slett en skam.

Norge har lagt seg på en praksis i utsendelsessaker der hensynet til barn ikke blir ivaretatt. Dermed er asylbarns menneskerettigheter ivaretatt i betydelig mindre grad enn andre barn i Norge.

Men ikke nok med det. Ifølge den erfarne advokaten Arild Humlen får barn heller ikke prøvd sine menneskerettigheter i Norge på samme måte som voksne asylsøkere. I 2016 bestemte et flertall i Stortinget at barn ikke skal ha rett til å klage sine saker inn for FNs barnekomité.

Humlen har vært advokat for flere asylbarn, blant annet jenta Farida og hennes familie – som ble sendt til Afghanistan i 2015. Advokaten mener Farida-saken, og den mye omtalte Abbasi-saken, viser at Norge ikke lytter til Høykommissæren for flyktninger (UNHCR).

Denne praksisen står stikk i strid med den barne­politiske tradisjonen Norge har hatt i mange år. Vi var først i verden til å opprette barneombud­embetet i 1981. I snart 40 år har dette ombudet jobbet for å ivareta barns rettigheter. Mange land har kopiert denne ordningen.

Men noe har skjedd i Norge. Ikke bare er vi blant de få landene som tvangsreturnerer asylsøkere Afghanistan. Vi returnerer også asylbarn uten at deres menneske­rettigheter blir tydelig ivaretatt. Det er rett og slett en skam.

De skammelige elementene i den uansvarlige praksisen fra Norge stopper dessverre ikke her. Land­info omtaler Kabul – som skal være en trygg sone å returnere til – som en selvmordssone. Dette kommer fra utlendingsenhetens egen instans for landinformasjon. Det store antall selvmordsbombere gjør Kabul til en farlig by, og Afghanistan er et farlig land.

UD advarer nordmenn mot å dra til landet fordi det er farlig. Likevel var Norge fast bestemt på å returnere sårbare ungdommer hit – uten sin mor.

Dersom Norge mener disse ikke har rett på opphold, må vi i det minste utsette utsendelser til
Afghanistan er et trygt land å reise tilbake til.

Det er på tide at Stortinget nå tar en real runde på denne brutale og umenneskelige praksisen. Det er ikke Norge verdig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder