Lederartikkel Vårt Land

Brutale barnereturer

Vi returnerer asylbarn uten at deres menneske­rettigheter blir tydelig ivaretatt. Det er rett og slett en skam.

Publisert: 21. jun 2019

Norge har lagt seg på en praksis i utsendelsessaker der hensynet til barn ikke blir ivaretatt. Dermed er asylbarns menneskerettigheter ivaretatt i betydelig mindre grad enn andre barn i Norge.

Men ikke nok med det. Ifølge den erfarne advokaten Arild Humlen får barn heller ikke prøvd sine menneskerettigheter i Norge på samme måte som voksne asylsøkere. I 2016 bestemte et flertall i Stortinget at barn ikke skal ha rett til å klage sine saker inn for FNs barnekomité.

Humlen har vært advokat for flere asylbarn, blant annet jenta Farida og hennes familie – som ble sendt til Afghanistan i 2015. Advokaten mener Farida-saken, og den mye omtalte Abbasi-saken, viser at Norge ikke lytter til Høykommissæren for flyktninger (UNHCR).

Denne praksisen står stikk i strid med den barne­politiske tradisjonen Norge har hatt i mange år. Vi var først i verden til å opprette barneombud­embetet i 1981. I snart 40 år har dette ombudet jobbet for å ivareta barns rettigheter. Mange land har kopiert denne ordningen.

Men noe har skjedd i Norge. Ikke bare er vi blant de få landene som tvangsreturnerer asylsøkere Afghanistan. Vi returnerer også asylbarn uten at deres menneske­rettigheter blir tydelig ivaretatt. Det er rett og slett en skam.

De skammelige elementene i den uansvarlige praksisen fra Norge stopper dessverre ikke her. Land­info omtaler Kabul – som skal være en trygg sone å returnere til – som en selvmordssone. Dette kommer fra utlendingsenhetens egen instans for landinformasjon. Det store antall selvmordsbombere gjør Kabul til en farlig by, og Afghanistan er et farlig land.

UD advarer nordmenn mot å dra til landet fordi det er farlig. Likevel var Norge fast bestemt på å returnere sårbare ungdommer hit – uten sin mor.

Dersom Norge mener disse ikke har rett på opphold, må vi i det minste utsette utsendelser til
Afghanistan er et trygt land å reise tilbake til.

Det er på tide at Stortinget nå tar en real runde på denne brutale og umenneskelige praksisen. Det er ikke Norge verdig.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Tåkelagt
av
Liv Osnes Dalbakken
rundt 1 måned siden / 3448 visninger
Sover heile regjeringa?
av
Lisbeth Marie Austnes
12 dager siden / 1225 visninger
Nei, Lægdene, vi er ikke i mot kvinner
av
Mikael Bruun
rundt 1 måned siden / 959 visninger
Når fest blir dom
av
Kristine Sandmæl
18 dager siden / 883 visninger
Er jeg rett kalt prest?
av
Julie Schjøth-Jovik
10 dager siden / 815 visninger
Takk og farvel, KrF
av
Kristofer Olai Ravn Stavseng
10 dager siden / 627 visninger
Det viktigste er et godt arbeidsmiljø
av
Martin Enstad
22 dager siden / 561 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
3 måneder siden / 490 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere