Verdidebatt

Kvinner i katolsk prestetjeneste

Kvinner bruker makt, mens menn følger et kall. Er dette begrunnet i Bibelen, eller ren hersketeknikk?

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Eirik Steenhoff har en lang artikkel i dagens VL (20.6.) der han prøver å begrunne hvorfor prestetjeneste er eksklusivt for menn i den katolske kirke. Hans hovedbegrunnelse synes å være at kvinnene misforstår prestegjerningens tjenende karakter. Hans påstand er at når kvinner argumenterer for katolsk prestetjeneste, er det maktbruk; mens menn følger et kall til å bli prest.

Svakheten i denne argumentasjonen er selvsagt at den ikke begrunner, verken logisk, teologisk eller bibelsk, hvorfor ikke kvinner kan få et ekte kall til prestetjeneste. Argumentet framstår derfor som  helt ordinær hersketeknikk fra dem som per i dag har definisjonsmakten, altså menn.

At han viser til apostlene, holder ikke, fordi den tids sterke mannsdominans gjorde det umulig å ha kvinner i ledende religiøs posisjon. Ut fra denne bakgrunn er det bemerkelsesverdig hvor sterk posisjon kvinnene hadde i tidlig kristen tid. Så Steenhoffs henvisning til det historiske kan like gjerne brukes for å begrunne kvinnelige prester.

Ut fra den senere tids dokumentasjon av omfattende misbruk av geistlige posisjoner innen den katolske kirke, må en kunne si at menn ikke har vist seg verdige til den opphøyde posisjon de har tiltatt seg. Å slippe til kvinner i prestetjenste vil kunne bidra positivt til å gjenopprette katolisismens omdømme.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt