Lederartikkel Vårt Land

Ja til re-forhandling

Den praksisen Norge nå har lagt seg på bør revurderes. Den fremstår hverken human eller rimelig.

Publisert: 18. jun 2019

I går ble det kjent at Frp, Venstre og KrF ønsker en reforhandling av asylforliket. Venstres Trine Skei Grande mener den ferske tvangsutsendingen til Afghanistan er en viktig grunn til å åpne for nye forhandlinger. Asylforliket ble vedtatt i november 2015 og var resultatet av en avtale mellom Frp, Høyre, Venstre, KrF, Senterpartiet og Arbeiderpartiet, om en rekke innstramninger.

Torhild Brannsal, innvandringspolitisk talsperson i KrF, støtter også Grandes ønske om en reforhandling. Det samme gjør innvandringspolitisk talsmann Jon Helgheim. Han sier at han er åpen for å reforhandle fordi det finnes et rom for forbedringer i form av raskere saksbehandling og utsending ved avslag. Vi mener både Grande og Helgheim har gode poenger.

Aftenposten skrev mandag at moren i den 
uttransporterte familien fra Afghanistan, Atefa Razie, ble fraktet ut av Norge i bevisstløs tilstand. Hun var fremdeles bevisstløs da hun ankom Istanbul flere timer etterpå. Til tross for den svekkede helsetilstanden, mener Politiets utlendingsenhet at det var riktig å forsøke å gjennomføre uttransporteringen av kvinnen. Fra Istanbul ble det imidlertid vurdert at hun ikke skulle sendes videre til Kabul i hennes tilstand.

Mens de sendte kvinnen tilbake til Norge, ble likevel hennes sønner, en av dem 16 år, sendt til Kabul uten sin mor. 16-åringen var bare rundt ti år da han forlot Afghanistan. Nå sendes han dit mens moren er i en dårlig forfatning, og alene igjen i Norge. Det er åpenbart en dobbelt belastning for den unge gutten.

Flere av vurderingene som er foretatt i denne 
uttransporteringen tyder på at Norge nå legger altfor sterk på innvandringsregulerende hensyn. 
Denne problemstillingen blir pekt på av KrFs Bransdal. 
Biskop Ingeborg Midttømme stiller også spørsmål ved nettopp dette i sosiale medier.

Vi håper at samtlige av stortingspartiene som var med på forliket nå setter seg sammen og ser på både intensjonene og praktiseringen av forliket. Det er legitimt at Norge skal ha en stram asyl- og innvandrings-
politikk. Men den praksisen Norge nå har lagt seg på bør revurderes. Den fremstår hverken human eller rimelig.

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Slik jeg ser det
av
Magne Nylenna
21 dager siden / 1485 visninger
Med vandreskoene på
av
Anita Reitan
rundt 1 måned siden / 1230 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
12 dager siden / 1071 visninger
Slappe konspirasjonsteoretikere
av
Øivind Bergh
8 dager siden / 966 visninger
Stopp banningen, Vårt Land!
av
Terje Tønnessen
rundt 1 måned siden / 634 visninger
Alle eller ingen?
av
Knut Alfsvåg
17 dager siden / 435 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere