Verdidebatt

Åpent brev til preses, biskop Byfuglien.

Så har vi igjen sett klisjéen fra kirkens ledelse, gjengitt i pressen nylig. Biskop Nordhaug og preses, Helga Haugland Byfuglien, sies å ta et oppgjør med debattkulturen i anledning mobbingen av vikarprest Børge Ryland på Osterøyfordi han ikke vil vie homofile.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Hvilken klisjé er det som går igjen? Jo, det er følgende sitat fra pressedekningen av nevnte vikarprestsak: ”Både hun (preses) og Raaum understreker at bispemøtet er samlet i sin holdning og at kirkemøtet har vært klinkende klar på at det fins to teologisk begrunnede syn.”

Denne påstand har vi sett mange ganger, og det er etter min mening en falsk påstand i den forstand at den ikke har belegg i bibelen. Det finnes ikke et eneste bibelvers som legaliserer homofilt samliv og langt mindre ditto "ekteskap". Selv har jeg ved flere anledninger utfordret kirkeledelsen til å gjøre rede for påstanden, men de svarer ikke, trolig fordi det er mer enn vanskelig. Hvis to teologisk begrunnede syn er "klinkende klar" må det vel være enkelt å svare på hvor kirkeledelsen finner læremessig begrunnelse for homovigsel? Det jeg imidlertid etterlyser er bibelsk begrunnede syn. Det er mange som bedriver teologi, det gjør også muslimene eksempelvis, så det kan føre til litt av hvert, men vår kirke har sin basis i bibelen. Kirkens mandat og forkynnelse har bibelen som eneste læremessige autoritet, og da må begrunnelsen finnes der.

Jeg utfordrer derfor preses Byfuglien til å vise hvor i bibelen hun finner læremessig begrunnelse for homovigsel i kirken.

Biskopene har rotet dette til, og må rydde opp i sitt eget rot.

Det hjelper lite at biskop Nordhaug nå forsøker seg på brannslukking. Han selv, sammen med de andre påstått konservative biskopene, stemte for kirkemøtevedtaket selv om de var imot, med den begrunnelse at det ville føre til et likeverdig rom i kirken for kirkens gamle syn. Det var altså et mislykket forsøk på hestehandel med et politisert kirkemøte som ville det motsatte av det de konservative biskopene tilsynelatende ville. At han og de andre nå ser konsekvensen av stemmegivningen er sannelig på tide, for nå er det for sent.

Professor emeritus Bernt T. Oftestad har truffet spikeren på hodet med sin korte nettkommentar: ”Mobbingen av Børge Ryland er en varslet konsekvens av Den norske kirkes ”dobbeltspill” i homosaken.”

Det er bare så utrolig at bispemøtet ikke skjønte det.

Jeg mener det er grunnlag for å si det så sterkt som følgende: Mobbingen av Børge Ryland er et resultat av den teologiske krisen i Den norske kirke, og en konsekvens av at kirkeledelsen har drevet et dobbeltspill uten konsekvensanalyse i homosaken.

Drammen 17.06.2019.

Reidar Holtet

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt