David Watson

3

Løsning for konflikten i Venezuela blir vanskeligere enn Ronald Mayora forstiller seg

Ronald Mayora Synnes siste debattinnlegg om forhandlingsprosess mellom partene i Venezuela som foregår i Oslo, er et bra bidrag til debatten om mulige komprimiser som kan føre til en løsning for konflikten.

Publisert: 17. jun 2019

Det sagt er jeg uenig i noe av Mayoras forslag, spesielt når det gjelder gjensidige anerkjennelse. Mayora skriver:

«Med en god del pragmatisme kan en løsning her være gjensidig anerkjennelse. Det betyr at den nasjonale, lovgivende forsamlingen fra 2017, dominert av Maduros tilhengere, må tre til side og slippe til den nasjonalforsamlingen, hvor opposisjonen har flertall. Opposisjonen på sin del bør anerkjenne valget av Maduro som landets president og la regjeringen fungerer i inneværende periode inntil nytt valg, som etter min mening bør avholdes raskest mulig, og ikke i 2025, når det etter gjeldende lov skal holdes.»

Her går han inn for en grunnlovsstridig løsning med krav om nytt presidentvalg «raskest mulig». Det vil si et nytt valg under en dyp økonomisk krise forårsaket i større grad av USAs ødeleggende sanksjonspolitikk. En mye bedre løsning, som er dessuten innenfor grunnlovens bestemmelser, vil være å bruke muligheten for gjenkallingsvalg som er tillat i grunnloven etter halv valgperioden er gått (dvs 2021). Her vil det gi partene god tid å forhandle fram avtaler om nye sammensetning av valgrådet og vilkår for valgobservasjon. 

Dette avhenger av at USA slutter med sin sanksjons og intervensjonspolitikken, og gir landet muligheten til å stabilisere dens skakkjørte økonomien. 

Problemet her, og med resten av forslagene til Mayora, er at USA (og den såkalte «interim preisdent» Juan Guaidó) er ikke interessert. De ønsker bare regimeskift fortest mulig, koste hva det koste vil. Allerede under forhandlingene i Oslo kom USAs visepresident Mike Pence med en bastant uttalelse: «Tiden for dialog er over.»

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Pride har nådd sin peak
av
Tonje Gjevjon
22 dager siden / 8276 visninger
Vi som ikkje forstår Pride
av
Emil André Erstad
23 dager siden / 6230 visninger
Sangens elv stopper opp
av
Harald Bjørkøy
17 dager siden / 3343 visninger
Isolerte menigheter
av
Vårt Land
12 dager siden / 2601 visninger
Det er normalt å bli eldre
av
Magne Nylenna
20 dager siden / 2139 visninger
Sant og usant fra Lomheim
av
Merete Thomassen
8 dager siden / 1920 visninger
En verdig død for alle
av
Marie Aakre
10 dager siden / 1694 visninger
Oase og snever kritikk
av
Vårt Land
6 dager siden / 1641 visninger
Den tunge arven
av
Ingrid Nyhus
6 dager siden / 1521 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere