Leder

Kvinnefotballen har høyt nok nivå

Hvorfor skal vi kaste bort tiden på å se på damer spille fotball, når mennene gjør det bedre?

Kvinner vil aldri bli like gode i fotball som menn. De beste mennene vil knuse de beste kvinnene, fordi menn er større, sterkere og raskere. Sånn er det bare. Slik er det også i løping, boksing, lengde, høyde, volleyball og håndball og så å si alle idrettsgrener. Så hvorfor skal vi kaste bort tiden på å se på damer spille fotball, når mennene gjør det bedre?

Det skal vi av samme grunn som det norske folk mer enn gjerne kaster bort tiden på å se kvinnehåndball og kvinnelige langrennsløpere: Fordi det er gøy. Fotball-VM som går i Frankrike om dagen, bekrefter dette. Norge er kvalifisert, slik de alltid kvalifiserer seg til internasjonale mesterskap – fordi laget er blant de bedre i verden. Dette i motsetning til vårt middelmådige herrelandslag som ikke har vært i EM eller VM siden år 2000, og nylig slo Færøyene knep­ent etter å ha rotet bort en ledelse mot Romania.

Det blir diskutert om størrelsen på ballen, banen og målet er til hinder for kvaliteten på kvinnefotballen. Slike ting kan gjerne diskuteres, men det virker usannsynlig at det vil skje noen endringer her. Skal kvaliteten på kvinnefotballen heves, må det samme skje som hos mennene: Det må profesjonaliseres i alle ledd, fra kvaliteten på treningene, til baner og anlegg. Og ikke minst må de få lønn slik at de kan være fotballspillere på heltid.

LES OGSÅ: Herrelandslaget er flerkulturelt. Damelandslaget helhvitt. Hvordan ble det sånn?

I de største europeiske klubbene er dette skjedd. Vi kan være kritiske til det overdådige lønns­nivået i idrett­ens verden, men at ­Caroline Graham Hansen og Ada Hegerberg tjener mellom tre og fire millioner i Barcelona og Lyon, ­virker mindre usmakelig når vi vet at Ronaldo bikker én milliard i året. Og lønnsøkningen hever åpenbart kvaliteten også for damene.

Ser man på herrene, har det også skjedd en enorm utvikling de siste 20–30 årene. Toppspillere fra 90-tallet ser rett og slett utrente ut sammenliknet med dagens gjennomsnittspillere. Nå tyder mye på at damefotballen kan gjennomgå en liknende utvikling.

LES OGSÅ: Supporterhets mot «jødelag».

Når damefotballen er mindre populær skyldes­ det ikke først og fremst nivået, men de ofte glisne­ ­tribunene. Enhver TV-idretts suksess hviler på trøkk og atmosfære på tribunen. Tilrettelegging med ­arenaer som kan fylles opp, og en mer dedikert tilhenger­kultur, vil være en avgjørende suksessfaktor. Det fortjener disse briljante fotballspillerne.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder