Lederartikkel Vårt Land

Kvinner i bar overkropp

I Norden har vi tradisjonelt hatt et ganske utvungent forhold til menneskekroppen.

Publisert: 10. jun 2019  /  1024 visninger.

Dagsavisens nyhetssak om en 24 år gammel kvinne som i forrige uke fikk beskjed om å kle på seg på Sørenga sjøbad i Oslo, har fått mye oppmerksomhet. Senere har Christa Barlinn Korvald forklart hvorfor hun utfordrer områdets regler: «Jeg vil bade toppløs uten å bli seksualisert», skriver hun i en kronikk på NRK Ytring.

De som tror denne avisen – eller norske kristne generelt – er opptatt av å kjempe mot toppløshet, tar feil. Etter mange år med misjons- og bistandsarbeid i ulike deler av verden vet vi at det finnes svært ulike syn på hva som sender ut seksuelle signaler. Noen steder kan kvinner knapt vise øynene, andre steder er kvinners bryster like naturlig som menns. 

Vi har stor sympati for kvinner i muslimske land som kjemper for å få droppe både nikab og hijab. Slike grenser flytter seg ikke hvis ikke noen utfordrer dem.

I utgangspunktet er derfor forbudslinjen problematisk. Barlinn Korvald kan selvsagt ikke velge hvordan ulike mennesker skal oppfatte hennes valg, men hun har rett til å bli behandlet med høflighet og respekt uansett hvordan hun velger å kle seg.

I Norden har vi tradisjonelt hatt et ganske utvungent forhold til menneske­kroppen. Det finnes flere hundre år gamle skildringer fra
europeere som er rystet over hvor mye nakenhet vi har i dette landet. Og det til tross for statspietisme siden tidlig på 1700-tallet. 

Påvirkningen fra andre deler av verden, særlig amerikansk innflytelse etter 2. verdenskrig, har imidlertid endret kulturen vår.

Holdningene i USA er blitt til i møtet mellom religiøs puritanisme og kapitalisme. En i utgangspunktet usunn holdning til kropp blir utnyttet og pervertert for å skape et kjøpsbehov. Pornoindustrien er kanskje det grelleste utslaget, men vi er også svært urolige for tendensen til å forsterke kjønnspolariteten i
underholdnings- og moteindustrien. 

Særlig uheldig er det at barn læres opp til å være kjønnssymboler fra tidlig alder. Vi tror at mye av identitetsforvirringen blant barn og unge er et resultat av dette. Her har deler av det kristne USA vært håpløst naive.

Noen kvinner kler av seg for å protestere mot den overdrevne kjønnspolariteten. Vi er ikke sikre på om aktivismen fører til veldig mye mer enn økte klikk hos nettavisene, og tror  andre virkemidler vil fungere bedre.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sjelesørgeren Alf Gjøsund
av
Vebjørn Selbekk
23 dager siden / 5246 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
rundt 1 måned siden / 2979 visninger
Hva KRIK er og skal være
av
Bjørnulf Tveit Benestad
25 dager siden / 2374 visninger
Om Atle Sommerfeldts oppgjør med Alv Magnus
av
Andreas Nordli
rundt 1 måned siden / 2237 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
rundt 1 måned siden / 2147 visninger
Støre-saken: Blodtåke i NRK
av
Vårt Land
21 dager siden / 1801 visninger
KRIK ved et veiskille
av
Øivind Benestad
26 dager siden / 1778 visninger
KRIKs spagat
av
Vårt Land
23 dager siden / 1756 visninger
En løsning som inkluderer
av
Berit Hustad Nilsen
19 dager siden / 1683 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere