Lederartikkel Vårt Land

Kvinner i bar overkropp

I Norden har vi tradisjonelt hatt et ganske utvungent forhold til menneskekroppen.

Publisert: 10. jun 2019

Dagsavisens nyhetssak om en 24 år gammel kvinne som i forrige uke fikk beskjed om å kle på seg på Sørenga sjøbad i Oslo, har fått mye oppmerksomhet. Senere har Christa Barlinn Korvald forklart hvorfor hun utfordrer områdets regler: «Jeg vil bade toppløs uten å bli seksualisert», skriver hun i en kronikk på NRK Ytring.

De som tror denne avisen – eller norske kristne generelt – er opptatt av å kjempe mot toppløshet, tar feil. Etter mange år med misjons- og bistandsarbeid i ulike deler av verden vet vi at det finnes svært ulike syn på hva som sender ut seksuelle signaler. Noen steder kan kvinner knapt vise øynene, andre steder er kvinners bryster like naturlig som menns. 

Vi har stor sympati for kvinner i muslimske land som kjemper for å få droppe både nikab og hijab. Slike grenser flytter seg ikke hvis ikke noen utfordrer dem.

I utgangspunktet er derfor forbudslinjen problematisk. Barlinn Korvald kan selvsagt ikke velge hvordan ulike mennesker skal oppfatte hennes valg, men hun har rett til å bli behandlet med høflighet og respekt uansett hvordan hun velger å kle seg.

I Norden har vi tradisjonelt hatt et ganske utvungent forhold til menneske­kroppen. Det finnes flere hundre år gamle skildringer fra
europeere som er rystet over hvor mye nakenhet vi har i dette landet. Og det til tross for statspietisme siden tidlig på 1700-tallet. 

Påvirkningen fra andre deler av verden, særlig amerikansk innflytelse etter 2. verdenskrig, har imidlertid endret kulturen vår.

Holdningene i USA er blitt til i møtet mellom religiøs puritanisme og kapitalisme. En i utgangspunktet usunn holdning til kropp blir utnyttet og pervertert for å skape et kjøpsbehov. Pornoindustrien er kanskje det grelleste utslaget, men vi er også svært urolige for tendensen til å forsterke kjønnspolariteten i
underholdnings- og moteindustrien. 

Særlig uheldig er det at barn læres opp til å være kjønnssymboler fra tidlig alder. Vi tror at mye av identitetsforvirringen blant barn og unge er et resultat av dette. Her har deler av det kristne USA vært håpløst naive.

Noen kvinner kler av seg for å protestere mot den overdrevne kjønnspolariteten. Vi er ikke sikre på om aktivismen fører til veldig mye mer enn økte klikk hos nettavisene, og tror  andre virkemidler vil fungere bedre.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere