Lederartikkel Vårt Land

Gladnyheten som gikk Frp hus forbi

Bompenger virker.

Publisert: 7. jun 2019

Torsdag kom en gladnyhet som har gått mange hus forbi. Miljødirektoratet kunne melde om at det hadde vært en historisk god luftkvalitet i Norge i 2018. Samtlige norske kommuner holdt seg innenfor grenseverdien for utslipp av nitrogendioksid (NO2) i fjor. Samtidig holdt nesten alle kommuner seg under grenseverdien for svevestøv, kunne Teknisk Ukeblad melde.

Hvert år dør rundt 1700 personer i Norge som følge av det fineste svevestøvet, PM 2,5, ifølge det europeiske miljøbyrået (EEA). Det er hovedsakelig veitrafikken som er årsaken til disse utslippene. Det viser at satsing på sykkel og kollektivtrafikk, bompenger og elbil virker. Barna puster inn mindre gift enn før. Miljøproblemer kan løses med klok og langsiktig politikk.

Men langsiktigheten kan bli kortvarig. Samme dag som tallene viser at norsk miljø- og samferdselspolitikk virker, går Frp inn for å reversere tiltakene som har gitt oss tryggere luft å puste i. I et forsøk på å møte opprøret mot bompengepolitikken de har vært med på å vedta, går de til angrep på politikken som skal gi oss bedre luft og trafikkflyt i våre byer.

Partiet framstår som en angrende bargjest som sitter der dagen derpå en tom bankkonto, med en dundrende hodepine. Dette er ikke klokt av et parti som har brukt mange år på å bygge seg opp som et regjeringsparti. Partiet har gjennom profiler som Siv Jensen, Jon Georg Dale og Ketil Solvik-Olsen vist fram at de kan være med å styre Norge på en ansvarlig måte. Nå kastes dette på båten. Kort tid etter at fire regjeringspartier har blitt enige om en plattform, går et parti til angrep på et sentralt element av denne plattformen. Noen få, dårlige meningsmålinger var nok til å rokke ved regjeringens fundament. Hvis Høyre går med på å svekke byvekstavtalene vil det også svekke partiets omdømme som regjeringsparti, samarbeidspartner, og miljøparti.

Bomringene som skal stanse trafikkvekst må beholdes. Bompenger som bare skal skaffe inntekter til veibygging kan fjernes hvis det ikke går ut over satsninger på sykkel og kollektiv. Regningen bør gå til de som i 2019 velger å kjøpe biler som går på bensin eller diesel. Her er det rom for en dramatisk avgiftsøkning.

3 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
20 dager siden / 2872 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
26 dager siden / 2022 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
8 dager siden / 1088 visninger
Drømmen om tempelet
av
Joav Melchior
22 dager siden / 605 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
7 dager siden / 555 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
rundt 1 måned siden / 444 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere