Verdidebatt

Overrasket, mot bedre vitende

Geir Jørgen Bekkevold er overrasket over «den høye temperaturen». Den må han regne med.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Torsdag 13. juni skal Stortinget behandle en lovendring som gjør at alle fosterantallsreduksjoner må vurderes av en nemnd. Kvinner som allerede er i en vanskelig situasjon vil måtte forklare seg foran to leger, som deretter skal ta beslutningen for henne. For vedtak om innvilgelse kreves enstemmighet.

Sagt tydelig fra

Lederen av Stortingets helse- og omsorgskomité, Geir Jørgen Bekkevold (KRF), erklærte seg 5. juni i denne avis overrasket over den høye temperaturen saken har skapt. Arbeiderpartiet har bidratt til temperaturen. Vi har tydelig sagt fra at denne endringen er en historisk innstramming i kvinners rett til selvbestemmelse.

Årsaken til at Bekkevold ble overrasket, er at Bent Høie og regjeringen har jobbet hardt for å dekke over hvor historisk denne innstrammingen er. Høie sier at den medisinske ekspertisen ønsker denne endringen. Han sier at fosterantallsreduksjon uansett skjer etter uke 12, altså utenfor retten til selvbestemmelse. Han sier at det gjenværende fosteret utsettes for risiko, og fordi dette er en krevende operasjon, bør kvinnen ikke ta beslutningen på egenhånd.

Bekkevold trekker selv frem alle disse argumentene i sitt innlegg. Hadde de vært riktige, så kunne han hatt god grunn til å bli overrasket. Men ærlig talt er det vanskelig å tro på ham, for i løpet av debatten rundt lovforslaget har alle disse argumentene blitt grundig motbevist.

Går imot lovforslaget

Til tross for en usedvanlig rask prosess for å få vedtatt loven, har det kommet inn mange gode og tydelige høringssvar. Det store flertallet av disse går imot lovforslaget. Legeforeningen og Norsk Gynekologisk Forening understreket begge at det langt fra er enighet i fagmiljøet, og at de var bekymret for at en prinsipiell og viktig avgjørelse som en endring i abortloven er, gjennomføres under tidspress og uten tid til en grundig etisk og faglig vurdering.

Legeforeningen peker på at forsk-ningen ikke gir tydelig støtte for at det er enklere å foreta fosterantallsreduksjon etter uke 12, og at det heller ikke er entydig hvilke konsekvenser det har for gjenværende foster, avhengig av sen eller tidlig fosterantallsreduksjon. Mark Evans, en av verdens fremste eksperter på fosterantallsreduksjonsprosedyren, har uttalt seg om det faglige grunnlaget som lovforslaget bygger på. Han påpeker at behandlende legers erfaring i stor grad påvirker den mulige risikoen, og at den forhøyede risikoen som Høie opererer med ikke er reell. Evans sier også at det er ganske vanlig å utføre inngrepet før uke 12.

Betydelig risikoreduksjon

Særlig rart er det at forslaget fra regjeringen understreker at nemndbehandling også skal være påkrevet ved reduksjon av flerlingesvangerskap med mer enn to fostre. I regjeringens eget høringsnotat fremgår det tydelig at fosterantallsreduksjon kan redusere risikoen for tidlig fødsel fra 25 til 8 prosent for trillinger og 40 til 16 prosent for firlinger. Det er en betydelig risikoreduksjon!

Det eneste Høie og Bekkevold har rett i, er at fosterantallsreduksjon er et krevende inngrep. Det er ingen tvil om at kvinnen bør få den beste informasjon om risiko og medisinske forhold av sin behandlende lege. Men det er ikke nemndens oppgave. Nemnda er der for å ta den endelige beslutningen. Dermed blir den lovendringen vi skal debattere 13. juni den første innstramming av retten til kvinners selvbestemmelse på over 40 år. En innstramming som bevisst forsøkes skjult av feilaktig informasjon. Det burde strengt tatt ikke overraske noen at det blir temperatur i debatten.

Ingvild Kjerkol

Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt