Verdidebatt

En folkebevegelse for digital avrusing?

For noen år siden ble den digitale verden utropt til å være et paradis, men disse løfter innfris ikke ubetinget. Derfor må den digitale verden ned fra sin opphøyde pidestall.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

Dette innlegg sammenligner nettavhengighet med alkoholavhengighet. Den første er primært psykisk, den andre primært kjemisk. Selv er jeg måteholdsmenneske i forhold til begge: Det digitale fordi det er praktisk umulig å komme utenom, alkohol fordi det er et personlig valg.

Jeg regner med at denne uærbødige sammenligning blant de såkalt fornuftige vil utløse protester av typen "du skjønner ikke hva slags tid vi lever i" osv. Men jeg våger likevel å antyde følgende analogier:

1)Sosiale media gir meg kontakt med andre mennesker/Over en øl på puben kommer jeg i kontakt med folk

2)De sosiale media kan ikke avoppfinnes/alkoholen blir vi ikke kvitt

3)Vi må ikke moralisere over folks nettbruk/Vi er lei av gledesdreping rundt folks alkoholbruk

4)den optimistiske: Folk må lære nettvett/folk må lære å drikke med kultur

Saksopplysninger om de sosiale medias avanserte og gode sider flyter parallelt med faktabaserte opplysninger om de skadelige sider, men uten noe overordnet perspektiv. Her synes jeg å se en likhet med ofte irrasjonelle alkoholdebatter.

Den organiserte bevegelse mot alkoholens utbredelse skjøt for alvor fart da kvekeren Asbjørn Kloster grunnla Det norske Totalavholdsselskap i 1859. Bakgrunnen var ikke minst fylla under sildefisket på Sørvestlandet, hvor de menneskelige omkostninger tidvis ble meget store. Det hang sammen med at folk raskt fikk mye penger mellom hendene, og dessuten lå under for en mytologisk tro på at alkohol var medisin og gav kraft og styrke. Er ikke her visse likheter?

Når man f. eks. leser historieprofessor Per Fuglums tobindsverk om dette ("Kampen om alkoholen i Norge") fordunster den utbredte kritikk av avholdsbevegelsen som gledesdrepende og fanatisk. Iallfall ble alkoholen avfortryllet, fra ca 1910 også innen arbeiderbevegelsen, og vi fikk en relativ effektiv skadereduksjonspolitikk som i store trekk har vart frem til nå.

Idag trenger de sosiale media å avfortrylles effektivt. Ikke for å avskaffes, men for å forebygge at det utarter i mobbing og umenneskelighet. For å oppnå det, trengs det antagelig at enkeltpersoner og grupper situasjonsbestemt eller varig avholder seg fra sosiale media.

Jeg har registrert at f. eks. Stian Kilde Aarebrot og flere i Areopagos (og sikkert også andre) i noen situasjoner bruker begrepet "digital avrusing". Jeg kan bare si en ting: Det uttrykket er uhyre treffende!

Arild Vøllestad, prest og skribent

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt