Fredrik Hope

8

Dobbelt syn og samvittighetsfrihet i kirken

Publisert: 5. jun 2019


Likekjønnet vigsel har igjen fått mye oppmerksomhet her i vest etter at en vikarprest på Osterøy har sagt opp sin stilling. Dette kommer som følge av både netthets og medieoppslag hvor presten henges ut for sitt syn på likekjønnet vigsel i kirkelig regi. I det følgende vil jeg lufte noen tanker om hvordan kirken muligens bedre kan utøve sitt doble syn enn det gjøres i dag. 


Kanskje mest åpenbart vil være å skille det religiøse fra det juridiske, og la ekteskapsinngåelsen foregå i flere etapper for dem som måtte ønske en seremoni ut over hva en borgerlig vigsel inneholder. I så fall må man gå så langt at en fratar både trossamfunn og livssynssamfunn vigselsretten for å forhindre den påståtte diskrimineringen. Et drastisk steg vil noen si, og muligens vanskelig gjennomført med den innarbeidede struktur og tradisjon rundt ekteskapsinngåelse vi har i vårt samfunn, men uansett en mulighet. 


Noe mer radikalt vil være å åpne for at presten beholder sin vigselsrett, ikke bare som prest men også som offentlig tjenestemann. Da forstått slik at det tilbys vigsel i kirkerommet utført av den som ellers virker som prest men i dette tilfelle som offentlig tjenestemann og utført etter borgerlige vigselsformular. En slik dobbel rolle for kirken og kirkens ansatte kan virke noe spesiell, men det vil løse mange utfordringer rundt både finansiering og vedlikehold av kirkebygg, så vel som dens ansattes samvittighetsfrihet. Samtidig vil dem som av kulturelle og tradisjonbetingede årsaker ønsker sitt bryllup i kirken, uavhengig av legning eller (ikke-)tro, få sitt ønske oppfylt. Noe lignende kan nok også gjennomføres for gravferd. 


Presten innehar en helt spesiell kompetanse og erfaring som seremonimester for vigsel og gravferd, og kan etter undertegnedes mening vanskelig erstattes av en kommunalt ansatt som i tillegg til sitt daglige virke også forventes å skulle være seremonimester for disse private anledninger. 

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bryllup med bismak
av
Trond Langen
rundt 1 måned siden / 2402 visninger
Kjønnsideologi på avveie
av
Marit Johanne Bruset
16 dager siden / 1947 visninger
Den verkeleg raude fare
av
Emil André Erstad
22 dager siden / 1921 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
27 dager siden / 1776 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
rundt 1 måned siden / 1583 visninger
Kunnskapsløst om «koranskoler»
av
Usman Rana
16 dager siden / 1551 visninger
En fallende stjerne?
av
Vårt Land
15 dager siden / 1235 visninger
Kallmyrs tabbe
av
Vårt Land
18 dager siden / 1169 visninger
Forledet av Frp
av
Vårt Land
22 dager siden / 1101 visninger
Gal vurdering av Arendalsuka
av
Guri Hjeltnes
20 dager siden / 1052 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere