Mildrid Haugrønning Søndbø

1

Splittelser i KrF

Splittelser er ofte et resultat av tunnelsyn. Målet og fellesskapet ofres på bålet.

Publisert: 4. jun 2019

Det er ubegripelig og trist med de splittelser som har rammet KrF gjennom årene. Partier som springer ut fra KrF har ingen mulighet for representasjon på stortinget i uoverskuelig framtid. Blir ikke hensikten og påvirkningskraften noe minimalistisk? Politikk er demokratiske prosesser hvor alle har mulighet til å påvirke. Burde vi ikke makte å stå i den prosesser uten å bryte ut?


Jeg liker å tro at de fleste har noen grunnleggende verdier som gjenspeiler seg i et politisk ståsted. Om KrF- velgere erkjenner på et tidspunkt at de faller ned på helt andre verdier enn hva KrF forfekter, er det selvfølgelig helt forståelig at de gir sin stemme til et av de andre 9 partiene som er representert på stortinget.


Men det er problematisk å forstå medlemmer som bryter ut av KrF og danner sitt eget parti. Det er trist, håpløst og det undergraver i noen grad muligheten for en sterkere samfunnspåvirkning.


Politiske partier er ikke menigheter. Er det her det vakler? En menighet har selvfølgelig sin fulle rett til å tolke sin Bibel og utforme sine etiske retningslinjer så fremt det ikke bryter med norsk lovgivning. Menigheten er for medlemmene.


Norge har KrF som står støtt på de verdiene vi kjenner så godt. De verdier som også ulike trostradisjoner i noen grad stiller seg bak. KrF er et politisk parti som skal bære et ansvar for alle. Det er så mange høylytte stemmer vi må argumentere i mot. Vi behøver å stå sammen, vi som har det samme verdigrunnlaget.


Politikk handler om å få makt til å påvirke, makt til å få gjennomslag for gode tiltak og ikke minst definere dagen i dag. Hva er godt og hva er dårlig?


Uten makt er det ingen politikk som vinner fram. Noen ser lyset ved å snu hodet i venstre retning og noen ser det tindrer sterkere i den mer konservative retning. Det råder en uenighet i den politikken som utøves mot Israel og enkelte ønsker seg fortsatt en bekjennelsesparagraf. Det er politikkens vesen, vi ser ikke likt på alle utfordringer.


Politikk skal drives framover med tannhjul som skaperkraft. Uenighet er krydder med en iboende kraft til utvikling om ikke rettroenheten helt tar overhånd. Vi har vårt forbilde og dermed vårt framtidsspeil i Hans Nilsen Hauge. Den tradisjon som har preget by og land i årtier. Her står vi på samme grunnfjell.
Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Kristen kamelsluking
av
Espen Ottosen
20 dager siden / 3318 visninger
For kort for Jesus?
av
Øyvind Hadland
27 dager siden / 2429 visninger
En prest og en gave
av
Anita Reitan
15 dager siden / 2391 visninger
Om Gud vil
av
Vårt Land
28 dager siden / 2357 visninger
Fem om dagen: en sunn tro
av
Berit Hustad Nilsen
14 dager siden / 1814 visninger
Politikk og religion sauses sammen
av
Helge Simonnes
11 dager siden / 1646 visninger
Å trene motstandskraften
av
Knut Arild Hareide
27 dager siden / 1496 visninger
Jakt og offer
av
Hilde Løvdal Stephens
8 dager siden / 1393 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere