Spaltist Hilde Frafjord Johnson

Tidligere spesialutsending for FN

Til høyre for høyre

Mange mener at ansvarliggjøring av Frp gjennom regjeringsmakt er den beste strategien for å demme opp for høyrepopulismen. Lærdommen fra Danmark er at det ikke nødvendigvis hjelper.

Publisert: 4. jun 2019

Det er valg i Danmark i morgen. For politikernerder vil stolleken om regjeringsmakten være viktigst. Like interessant er imidlertid skjebnen til høyrepartiene i dansk politikk.

Dansk politikk har gått til høyre de siste årene og lagt seg på en innvandringspolitisk linje nær Dansk Folkeparti (DF), som likner Frp. Fremgangen til sosialdemokratene den siste tiden tilskrives blant annet dette. De har nesten kopiert DFs politikk og retorikk, og kan bli valgvinnere.

Dansk Folkeparti ligger derfor an til å gjøre et dårlig valg. De færreste har imidlertid fått med seg hva som skjer til høyre for dem. Både Stram Kurs og Nye Borgerlige kan komme over sperregrensen på 2 prosentpoeng. Begge partier flytter stadig grensene for hva som kan sies i det offentlige rom. Nye Borgerlige, ledet av Pernille Vermund, går blant annet til valg på en total stans i asylsøkere til Danmark.

Enda lenger til høyre ligger nasjonalistiske og anti-islamistiske Stram Kurs, et enmannsparti ledet av Rasmus Paludan. Han tar til orde for å forby islam i Danmark, vil utvise 400.000 danske muslimer og flyktninger og annullere dansk statsborgerskap for ikke-vestlige innvandrere.

Amper stemning

En ting er standpunktene, en annen er metodene. Paludan holder ikke vanlige politiske møter eller valgkampappeller. Han driver sin valgkamp på Youtube. Til nå har han produsert 400 videoer og nådd urovekkende 20 millioner visninger. Et annet grep er spontane folkemøter på gata med provokasjoner som koranbrenning og proklamasjoner om at profeten Mohammed er pedofil og at alle muslimer må reise «hjem» (selv om de altså er født i Danmark). Stemningen blir fort amper, hvilket også er hensikten. Målet er å få en motreaksjon og vise at muslimer er voldelige og ikke hører til i Danmark.

14. april 2019 skjedde nettopp dette, og det kom til voldelige sammenstøt. Dette var Paludans gjennombrudd i dansk politikk. Mediene har fulgt ham tett siden. Noen ganger streamer han seg selv live, slik at alle kan følge direkte. Det er politisk reality-TV. Så har også Paludan sagt at Trump er hans inspirasjonskilde. Han går nå med politibeskyttelse, men fortsetter ufortrødent sin valgkamp. Nå har Rasmus Paludan også vært i sin første TV-debatt og har altså en reell mulighet for å komme inn på Folketinget.

Åsiktskorridor

I Sverige valgte man lenge motsatt strategi av Danmark. En konsensuspreget offentlig samtale hindret en ærlig debatt om utfordringer med innvandring, en fortielse som bidro til Sverigedemokratenes brakvalg. Ordskiftet og politikken i Sverige har endret seg siden, men skjer med innestemme og på et anstendig nivå.

Det har vært en annen situasjon i Danmark. Den offentlige samtalen der er ikke bare blitt tøffere og hardere over tid. Grensene for hva man kan si og ikke si er stadig blitt flyttet. Og det har åpenbart ikke hjulpet at flere og flere partier konkurrerer om å være hardest i klypa. Da kommer nye aktører på banen, som Stram Kurs, som flytter grensene enda mer.

I Norge har mange ment at ansvarliggjøring av Frp gjennom regjeringsmakt er den beste strategien for å demme opp for høyrepopulismen. Da holdes den i tømme, og en hindrer et Frp i fri dressur. Det tenkte man også hos vår nabo i sør, der DF har vært del av regjeringers faste parlamentariske grunnlag i lang tid.

Grenser flyttes

Lærdommen fra Danmark er at det ikke er sikkert at det hjelper. Faren er stor for at de andre partiene smittes av høyrepopulismen og dens polariserende retorikk. Og når den offentlige samtalen og den politiske kulturen endres, flyttes grensene. Når de fleste politikere slåss på samme banehalvdel, kan også høyrenasjonalistiske krefter tilrane seg mer plass og påvirke enda flere. Slike krefter lar seg ikke kneble.

Dersom vi ikke tar kampen i den offentlige samtalen i Norge, kan det samme skje hos oss. Det kan forandre oss for alltid.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
9 dager siden / 2965 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1705 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
6 dager siden / 1576 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
6 dager siden / 1110 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
12 dager siden / 1061 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
17 dager siden / 642 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere