Leder

En fallende stjerne?

Selv om man motarbeider én ødeleggende strukturell brist i samfunnet, kan man være ødelagt av en annen.

I USA diskuterer man renommeet til historikeren David J. Garrow, etter at han skrev en artikkel om sterke anklager mot Martin Luther King jr. i nylig frigitte FBI-dokumenter. I dag forteller Vårt Land om påstandene, som omfatter et stort antall sex-partnere og medvirkning til voldtekt.

Påstandene tas så seriøst at de store mediene skriver om saken, men noen stiller spørsmål ved historikerens troverdighet. Årsaken til det er ikke at Garrow er kjent for å være spekulativ, men snarere at han har vært kjent for ikke å være det.

Senest for to år siden uttalte Garrow til Washington Post at det viktigste han har lært er at påstander «ikke trenger å være riktig fordi det står i et topphemmelig dokument, eller fordi noen har sagt det til FBI». Da gjaldt det påstander om at King var sterkt påvirket av Stanley Levison, som var engasjert som støttespiller for det amerikanske kommunistpartiet før han møtte King.

Dersom påstandene om medvirkning til voldtekt er riktige, rokker det selvsagt ved bildet av Martin Luther King jr. Da er han ikke lenger et ikon i kampen mot rasisme og for like rettigheter for alle i USA. I Sverige vil tre kristne organisasjoner, deriblant Sveriges kristne råd, ta sin årlige utdeling av Martin Luther King-prisen opp til ny vurdering. Det er helt naturlig.

Men det er like selvsagt at informasjonen ikke rokker ved selve saken King kjempet for. Den står som en påle, det samme gjør det King lærte oss om betydningen av engasjement og påvirkning.

På den annen side er dette nok en anledning til å ta inn over seg hva makt og innflytelse kan gjøre med et menneske. Den er også en påminnelse om at selv om man motarbeider én ødeleggende strukturell brist i samfunnet, kan man selv være ødelagt av en annen.

I dette tilfellet snakker vi om forakt for kvinner. Menn har gjennom hele historien lidd av den vrangforestillingen at de kan bruke kvinner som redskap for sin egen forlystelse. Måten samfunnet har dyrket og heiet på menn gjennom historien har vært medvirkende til disse holdningene. Det har vært ødeleggende for begge kjønn, særlig for kvinnene.

Saken viser også hvor nødvendig det er å løfte fram andre viktige ikoner for borgerrettighetskampen i USA. Vi tenker selvsagt blant annet på Rosa Parks, som har hatt en uvurderlig betydning. Hun er ikke alene, det finnes tusener av kvinner og menn som står opp mot rasisme og diskriminering hver eneste dag.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Leder