Lederartikkel Vårt Land

Hvem eier neste­kjærligheten?

Listhaug og hennes tilhengere kan spørre seg: Opplever vi Bibelens oppfordring om nestekjærlighet som venstrevridd?

Publisert: 2. jun 2019

Ofte hører vi påstander om at Den norske kirke er venstrevridd. Den har angivelig da blitt en hjørnestein i «godhetstyranniet» som bare er opptatt av å promotere sin egen moralske fortreffelighet.

Lørdag skrev vi om to forskere ved TF som
undersøkte prekenene i Dnk fra slutten av sommeren 2015 til påsken 2016. Bakgrunnen var flyktning­krisen som traff Norge denne høsten, og tidligere innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs
anklager om kirkens godhetstyranni.

Forskerne Elisabeth Tveito Johnsen og
Sivert Angell konkluderer med at prekenene ikke er utpreget venstrevridde. Angell gir to grunner: Under halvparten av prekenene omhandlet flyktninger. Og når de omtales, er det som regel for å minne om alle menneskers skrøpelighet og behovet for Gud.

Vi tror ikke dette vil overbevise Listhaug og hennes tilhengere. Om opp mot halvparten av prekenene handler om flyktningkrisen er det tross alt et temmelig høyt tall. Og påminnelsen om utsatte menneskers sårbarhet er gjerne mer gangbar mynt på venstresiden, som legger større vekt på en sterk velferdsstat og behovet for at myndigheter skal gripe inn og hjelpe.

Dnk bør ta beskyldningene om venstredreining på alvor om den vil være en kirke for alle. Det er ikke til å komme utenom at deler av venstre­siden kan posere som moralsk overlegne – og at de mener uenighet skyldes at meningsmotstanderne er dårligere mennesker enn dem selv. Men å være for en restriktiv innvandring er ikke det samme som å være ond – så å si alle ønsker grenser for innvandringen.

Likevel bør Listhaug og hennes tilhengere i Dnk spørre seg: Opplever vi Bibelens grunnleggende oppfordring om nestekjærlighet og gjestfrihet som noe venstrevridd? Hva er i så fall vår alternative forkynnelse av en skrift som gjennomgående sier: Frykt ikke!

En av våre livslange oppgaver som kristne er å 
tømme hjertet for frykt, slik at vi kan ta avgjørelser gjort av kjærlighet. De som snakker om «godhets­tyranniet» bør tenke mer på dette. Og samtidig kan deler av venstresiden huske på at oppgjøret med frykten kommer av en grunn: Den bor i våre hjerter, enten vi liker det eller ikke. Såpass moralsk skrøpelige er vi faktisk, alle sammen.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sjelesørgeren Alf Gjøsund
av
Vebjørn Selbekk
21 dager siden / 5188 visninger
Religiøs fyllefest på Visjon Norge
av
Levi Fragell
29 dager siden / 3173 visninger
Hva KRIK er og skal være
av
Bjørnulf Tveit Benestad
22 dager siden / 2338 visninger
Snevert om synd
av
Torunn Båtvik
29 dager siden / 2213 visninger
Støre-saken: Blodtåke i NRK
av
Vårt Land
19 dager siden / 1780 visninger
KRIK ved et veiskille
av
Øivind Benestad
23 dager siden / 1757 visninger
KRIKs spagat
av
Vårt Land
21 dager siden / 1740 visninger
En løsning som inkluderer
av
Berit Hustad Nilsen
16 dager siden / 1676 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere