Lederartikkel Vårt Land

Hvem eier neste­kjærligheten?

Listhaug og hennes tilhengere kan spørre seg: Opplever vi Bibelens oppfordring om nestekjærlighet som venstrevridd?

Publisert: 2. jun 2019

Ofte hører vi påstander om at Den norske kirke er venstrevridd. Den har angivelig da blitt en hjørnestein i «godhetstyranniet» som bare er opptatt av å promotere sin egen moralske fortreffelighet.

Lørdag skrev vi om to forskere ved TF som
undersøkte prekenene i Dnk fra slutten av sommeren 2015 til påsken 2016. Bakgrunnen var flyktning­krisen som traff Norge denne høsten, og tidligere innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs
anklager om kirkens godhetstyranni.

Forskerne Elisabeth Tveito Johnsen og
Sivert Angell konkluderer med at prekenene ikke er utpreget venstrevridde. Angell gir to grunner: Under halvparten av prekenene omhandlet flyktninger. Og når de omtales, er det som regel for å minne om alle menneskers skrøpelighet og behovet for Gud.

Vi tror ikke dette vil overbevise Listhaug og hennes tilhengere. Om opp mot halvparten av prekenene handler om flyktningkrisen er det tross alt et temmelig høyt tall. Og påminnelsen om utsatte menneskers sårbarhet er gjerne mer gangbar mynt på venstresiden, som legger større vekt på en sterk velferdsstat og behovet for at myndigheter skal gripe inn og hjelpe.

Dnk bør ta beskyldningene om venstredreining på alvor om den vil være en kirke for alle. Det er ikke til å komme utenom at deler av venstre­siden kan posere som moralsk overlegne – og at de mener uenighet skyldes at meningsmotstanderne er dårligere mennesker enn dem selv. Men å være for en restriktiv innvandring er ikke det samme som å være ond – så å si alle ønsker grenser for innvandringen.

Likevel bør Listhaug og hennes tilhengere i Dnk spørre seg: Opplever vi Bibelens grunnleggende oppfordring om nestekjærlighet og gjestfrihet som noe venstrevridd? Hva er i så fall vår alternative forkynnelse av en skrift som gjennomgående sier: Frykt ikke!

En av våre livslange oppgaver som kristne er å 
tømme hjertet for frykt, slik at vi kan ta avgjørelser gjort av kjærlighet. De som snakker om «godhets­tyranniet» bør tenke mer på dette. Og samtidig kan deler av venstresiden huske på at oppgjøret med frykten kommer av en grunn: Den bor i våre hjerter, enten vi liker det eller ikke. Såpass moralsk skrøpelige er vi faktisk, alle sammen.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Sårbar og synlig
av
Ragnhild Mestad
20 dager siden / 2872 visninger
Kristnes omtale av president Trump.
av
Kjell Tveter
26 dager siden / 2022 visninger
Behov for et blikk i speilet?
av
Shoaib Sultan
8 dager siden / 1088 visninger
Drømmen om tempelet
av
Joav Melchior
22 dager siden / 605 visninger
Full krise i Mali
av
Hilde Frafjord Johnson
7 dager siden / 555 visninger
Sekulariseringen av Rumi
av
Usman Rana
rundt 1 måned siden / 444 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere