Lederartikkel Vårt Land

Kallmyrs tabbe

Det er rimelig å forvente at juristen Kallmyr bør vite hvordan man innhenter informasjon om gjeldende regler. Frp har styrt justisdepartementet siden høsten 2013, og dermed hatt øverste ansvar for UDI.

Publisert: 31. mai 2019  /  1224 visninger.

Aftenposten avslørte denne uken at justisminister Jøran Kallmyrs au pair måtte forlate landet. UD mener hun har jobbet ulovlig for hans familie i en periode. Dette benekter Kallmyr. Foreløpig har Erna Solberg tillit til justisministeren sin. Men dersom familien har brutt reglene, bør Kallmyr gå som minister. 

Til Aftenposten sier han blant annet: «Det kan hende jeg har vurdert regelverket feil» og «Jeg er nå blitt klar over at det kanskje ikke er riktig at man flytter inn før man har vært hos politiet. Det burde jeg selvsagt dobbeltsjekket. Det gjorde jeg ikke, og det tar jeg selvkritikk for».

Ifølge Fri Fagbevegelse har Kallmyr blant annet støttet seg på en fire år gammel brosjyre fra Norsk Folkehjelp. Etter det er reglene endret. Brosjyren er likevel interessant fordi Kallmyr selv viser til den, og dermed må ha lest den. I brosjyren står nemlig også dette: «Begrepene lommepenger og lønn vil for au pairen og vertsfamilien ha den samme reelle betydningen». Lommepenger regnes som skattepliktig ytelser, og er dermed å regne som lønn, ifølge fagbladet Fri fagbevegelse. 

Likevel fikk au pairen lommepenger i perioden hun bodde uten oppholdstillatelse hos familien. «Selvsagt fikk hun lommepenger», sier Kallmyr selv. 

Det er dessuten et springende punkt i UDIs vurdering at au pairen skal ha sagt at hun fikk «training» (opplæring) mens hun ventet på arbeidstillatelse. Dette er trolig årsaken til at UDI mener hun har jobbet.

Noen vil mene at dette er flisespikkeri, og ikke bør få betydning for Kallmyr. På den andre siden finnes det uttallige eksempler på at Frp har stått for en beinhard og kompromissløs linje når flyktninger og asylsøkere, uten særlig kunnskaper om det norske samfunnet, har begått feil i søknadsprosessen. Noen av disse har søkt for sent, andre har oppgitt feil informasjon.

Det er rimelig å forvente at juristen Kallmyr bør vite hvordan man innhenter informasjon om gjeldende regler. Frp har styrt justisdepartementet siden høsten 2013, og dermed hatt øverste ansvar for UDI. I flere av disse årene var Kallmyr selv statssekretær. 

Dersom utlendingsreglene er så vanskelige at han ikke greier å trenge inn i dem, vil vi gjerne høre argumentene for at de ikke skal slå tilbake på ham selv. Derimot bør terskelen være lavere for asylsøkere og flyktninger, med minimale norskkunsskaper dersom de misforstår et vanskelig UDI-regelverk.

4 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
4 dager siden / 2552 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
26 dager siden / 1879 visninger
Den norske kirke og pornografi
av
Marthe Kristine Østerud Primstad
rundt 1 måned siden / 1015 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
7 dager siden / 954 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
rundt 16 timer siden / 852 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
28 dager siden / 678 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
12 dager siden / 603 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere