Tobias svendsen

1

klimastreik løser ingenting

Å legge ned Norges største og mest lønnsomme næring løser ikke klimautfordringen. Tvert i mot, bør norsk olje og gass være en del av løsningen på problemet som vi står ovenfor.

Publisert: 1. jun 2019

Fredag den 24 mai streiket skoleelever på nytt utenfor Stortinget. Igjen var det krav om klimahandling som samlet elevene i høljregnet på Eidsvolls plass. Med krav om å stenge igjen oljekranen samt å slutte å tildele nye oljelisenser ønsket elevene radikale endringer for å klare å nå Parisavtalen i 2040.

Med plakater som «steng oljekranen»  ønsker elevene å redde kloden. Spørsmålet er om de streikende elevene forstår konsekvensen av budskapet de fronter. For hvis elevene får det som de vil, vil en nedleggelse av oljenæringen sende 170 000 mennesker ut i arbeidsledighet og tappe oss for massive inntekter. Med krisesituasjon vil hele vårt velferdssamfunn oppleve krise, grunnet mangel på bevilgninger og samfunnsendringer man ikke har sett maken til. Er det virkelig veien å gå i kampen for kutt i klimagassutslipp?

Det elevene glemmer er at for å kunne utkonkurrere kull, den mest forurensede energikilden på markedet er verden fortsatt avhengig av norsk olje og gass, men også et velfungerende Norge.

For to uker siden hadde Storbritannia sin første kullfrie uke siden 1887. Dette på grunn av norsk gass. Det samme gjelder i Europa hvor Tyskland skriker etter norsk gass for å kunne kutte utslippene sine. Derfor bør norsk olje og gass være en del av løsningen på klimautfordringene – ikke et problem.

Klimastreik er en dårlig ide som bør regnes som skulk og ugyldig fravær. Det beste elevene kan gjøre er å delta i undervisningen på skolen. Gjennom undervisning i klasserommet kan elevene opparbeide seg den nødvendige kunnskapen, for å løse morgendagens utfordringer som den kommende generasjonen står ovenfor.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere