Arne Øgaard

31

Er dødshjelp til hjelp?

Når mange opplever aktiv dødshjelp som galt i dypet av sin samvittighet, kan det være fordi samvittigheten vet noe som er skjult for moderne vitenskap.

Publisert: 29. mai 2019

I min barndom ble døden fremstilt vakker, man kom til Jesus og fikk det godt. Hvis man som kristen har en lignende tro, hvorfor skal man da ikke kunne hjelpe de sterkt lidende før døden selv melder sin ankomst? Dette er et av spørsmålene som Thorbjørn R. Johansen stiller i mandagens Vårt Land. Det er selvsagt mange spørsmål knyttet til dette. Hvor lidende skal man for eksempel være og hvor gammel? Kan en dypt deprimert ungdom få slik hjelp? Vi vet fra Nederland at det er mange som gjerne vil ut av livet, men de færreste av dem har noen forestillinger om hva de kommer til.

Medisinsk livsforlengelse

Et helt annet spørsmål er kunstig opprettholdelse av livet. Jeg ser at noen av mine kreftsyke venner har motsatt seg dette. De var klar for å møte den andre siden. En medisinsk livsforlengelse kunne blitt en alvorlig belastning. I vår kultur har vi ikke noen felles oppfatning av hva som møter oss når vi forlater kroppen. Thorbjørn R. Johansen henviser til litteratur om blant annet nær døden opplevelser og reinkarnasjon. Han har rett i at det er sterke indisier på at det er en fortsettelse og at livet aldri tar slutt, men at det bare dreier seg om overganger. Men hvordan disse overgangene vil arte seg, kan avhenge av hvordan de foregår.

Da min gamle far syntes at han var gammel nok og var lei av å slepe rundt i et stadig mer ubrukelig legeme, gikk han i butikken og kjøpte en klessnor. Oppskriften på en rask død hadde han funnet på internett. Han hadde valgt å overse det jeg hadde skrevet om selvmord, men da det nå hadde hendte, dukket det hos meg opp et indre bilde. Jeg så ham virre rundt på en stasjon hvor toget ennå ikke var klart. Det kan være han virrer rundt der ennå, ensom og uten retning. Jeg ber daglig om at Kristus må gi ham hjelp.

Spirituell virkelighetsforståelse

Dette bildet kan selvsagt være preget av alt jeg har lest hos Rudolf Steiner og andre om livet etter døden og selvmord. Men selv om jeg har lest mye og har en spirituell virkelighetsforståelse, er det ikke så lett å forstå at det kan være stor forskjell på brå død i en ulykke og brå død forårsaket av en selv.

Nylig har en klarsynt lege stått fram og fortalt om hva han observerte ved et tilfelle av aktiv dødshjelp. De giftstoffene som ble brukt forårsaket et kaos som skapte store problemer da den døde ankom på den andre siden. Jeg forventer ikke at noen skal tro på det jeg skriver, men jeg vil hevde sterkt at ingen bør anbefale aktiv dødshjelp uten at de har sikker innsikt i hva som skjer når vi forlater legemet. Når mange leger, kristne og også andre opplever aktiv dødshjelp som galt i dypet av sin samvittighet, kan det være fordi samvittigheten vet noe som er skjult for moderne vitenskap.

Arne Øgaard

Moss

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere