Leder

Bruk av historien

At historien brukes og misbrukes til å begrunne det ene og det andre, er gammelt nytt. For to uker siden snakket kirkemusiker og forfatter ­Harald ­Herresthal om hvordan nazistene satset særlig på musikkliv i Norge, fordi det var her de mente å finne røttene til det urgermanske.

I gårsdagens avis fortalte Donna Zuckerberg om hvordan bruken av klassiske tekster fra antikken har fått nye bruksområder de seneste årene. Fra at man tidligere knyttet studier av klassiske fag til en overklasseelite, ser man nå stadig flere på ytre høyre som henter fram det klassiske stoffet for å begrunne sine synspunkter.

Dette finner hun i nettforum og på sosiale ­medier, hvor særlig kvinnefiendtlige holdninger blir legitimert av sitater fra kanoniske verk. Et eksempel er hvordan et dikt av Ovid brukes til å forsvare voldtekter. Zuckerberg, som har en doktorgrad i antikkens kultur, påpeker noe vesentlig: Det er ikke hennes oppgave å vise at disse mannssjåvinistene alltid tar feil når de siterer disse klassiske tekstene med tilslutning. Mange av verkene er åpenbart kvinne-fiendtlige og rasistiske sett med dagens øyne.

Dette er en viktig påminner også til oss som er opptatt av å ta vare på den klassiske arven og gjøre den levende for oss som lever i dag. Vi må ikke framstille alle ­store diktere som fantastiske humanister med hjartet på rette staden. For på tross av de til tider universelle og tidløse kvalitetene som finnes i klassisk kunst, så må vi heller ikke glemme den radikale annerledesheten de representerer. Eller for den saks skyld den ubehagelige påminnelsen om at dagens anti-liberale bevegelser har dype røtter i vår egen sivilisasjon.

Datidens verdier og holdninger farger selvsagt også verkene. Men at disse holdningene skal ha noen nytte som forsvar av tilsvarende holdninger i dag, faller på sin egen urimelighet. Det er ikke dannelse disse nettprovokatørene er ute etter når de påkaller historien, det er å legitimere holdninger som hører hjemme på historiens skraphaug.

Vi kan lære av historien. Men løsrevne sitater som forsvarer voldtekt gjør ikke gjerningen mer naturlig eller legitim, uansett hvor mange laurbær som hviler på hodet til poeten som har skrevet dem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder