Leder

Forledet av Frp

Det ser ut til at regjeringen, inkludert KrF og Venstre, nå har latt seg forlede av Jøran Kallmyr og Frp til å gå med på å stille så strenge krav at det i praksis blir umulig å hente barna til Norge.

Mandag brakte vi saken om at 24 kirkeseniorer har sendt et åpent brev til statsminister Erna Solberg, der de legger press på henne for å hente hjem norske barn av IS-krigere. Dette er deres budskap til statsministeren: «Vi forventer en langt mer aktiv oppfølg. Det haster». Nå ber de Solberg om å øke tempoet for å få barna hjem.

I flere saker har Vårt Land skrevet om regjeringens håndtering av situasjonen, og det økende presset for å hente barna til Norge. Nylig oppfordret Henrietta Fore, leder for FNs barnefond Unicef, Norge om å hente hjem barna. Hun mener det er mange andre måter å identifisere barna på enn å DNA-teste dem: «Et barn har vanligvis flere familiemedlemmer, venner eller mennesker i deres lokalsamfunn som kan bekrefte deres identitet», sa hun.

Forrige uke skrev vi at tidligere utenriksminister Knut Vollebæk (KrF) har skrevet brev til Solberg, der han tilbyr at den internasjonale organisasjonen for savnede personer (ICMP) kan identifisere norske barn av fremmedkrigere. Vollebæk er selv kommissær for organisasjonen.

Det er Utenriksdepartementet som har svart på Vollebæks brev. De svarer at de vil gjøre bruk av ICMPs kompetanse dersom det er nødvendig. De opplyser at de leter etter barna for å få klarhet i identiteten, men mener det er nødvendig med DNA-test.

Det er Fremskrittspartiet med justisminister Jøran Kallmyr i spissen, som i utgangspunktet mener det er nødvendig med DNA-test først for å fastslå at barna har hatt norske foreldre. Men i praksis vil dette gjør det vanskelig og i noen tilfeller umulig å få barna til Norge. Ifølge Unicef-sjefen er DNA-testing vanskelig å utføre i de fleste situasjoner.

Det ser ut til at regjeringen, inkludert KrF og Venstre, nå har latt seg forlede av Kallmyr og Frp til å gå med på å stille så strenge krav at det i praksis blir umulig å hente barna til Norge. Dette er et trist politisk syn. Slik flere har pekt på er det mulig å finne andre metoder dersom viljen er til stede.

Det er fristende å stille spørsmålet om KrF og Venstre bør la seg DNA-teste, for å finne ut om dette er en type umenneskelig politikk de kan være med på, med æren i behold.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder