Karl-Fredrik Tangen

3

Mammons grønnvaskende rådgivere

Noen ganger er det sikkert både lønnsomt og miljøvennlig å redusere energiforbruket, gjenvinne og ha lite emballasje. Men andre ganger er det lønnsomt å tære på naturen, forurense fjorden, ljuge om eget utslipp og flytte miljøskadelige aktiviteter globalt avhengig av lands reguleringer.

Publisert: 27. mai 2019

I kronikken «Djevelske grønne spinnmøller», viser jeg hvor luftige og virkelighetsfjerne næringsaktørers påstander om bærekraft er i den store sammenhengen. Som et eksempel på selskaper som skor seg på at næringslivet ikler seg grønt for å hindre kontroll og regulering, bruker jeg konsulentselskapet PWC. Det er en fantastisk ny verden PWC dokumenterer i en rapport der de finner ut at selskaper selv rapporterer at de blir stadig mer bærekraftige: «Jo mer du gjør for å oppfylle FNs 17 bærekraftsmål, jo mer lykkes virksomheten både økonomisk og omdømmemessig», som PWCs «bærekraftsdirektør» Hanne Løvstad svarer meg i Vårt Land.

Noen ganger er det sikkert både lønnsomt og miljøvennlig å redusere energiforbruket, gjenvinne og ha lite emballasje. Men andre ganger er det lønnsomt å tære på naturen, forurense fjorden, ljuge om eget utslipp og flytte miljøskadelige aktiviteter globalt avhengig av lands reguleringer. Og det store problemet med PWC som premissleverandør, er at det er lønnsomhet, ikke bærekraft, som er deres moralske imperativ: Om det viste seg at satsing på bærekraft ikke var lønnsomt, ville satsingen ikke lenger vært mulig å anbefale for konsulenter som ikke kan selge annet enn råd for økt lønnsomhet.

Karl-Fredrik Tangen, 
førstelektor Høyskolen Kristiania

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Alf Gjøsund, religions- og debattredaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Bryllup med bismak
av
Trond Langen
rundt 1 måned siden / 2217 visninger
Kjønnsideologi på avveie
av
Marit Johanne Bruset
16 dager siden / 1956 visninger
Den verkeleg raude fare
av
Emil André Erstad
23 dager siden / 1923 visninger
Spooky sjamanisme?
av
Vårt Land
28 dager siden / 1779 visninger
Kunnskapsløst om «koranskoler»
av
Usman Rana
16 dager siden / 1551 visninger
Slutt å gjøre kirken kul!
av
Merete Thomassen
rundt 1 måned siden / 1519 visninger
En fallende stjerne?
av
Vårt Land
16 dager siden / 1240 visninger
Kallmyrs tabbe
av
Vårt Land
19 dager siden / 1170 visninger
Forledet av Frp
av
Vårt Land
23 dager siden / 1102 visninger
Gal vurdering av Arendalsuka
av
Guri Hjeltnes
21 dager siden / 1056 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere