Karl-Fredrik Tangen

3

Mammons grønnvaskende rådgivere

Noen ganger er det sikkert både lønnsomt og miljøvennlig å redusere energiforbruket, gjenvinne og ha lite emballasje. Men andre ganger er det lønnsomt å tære på naturen, forurense fjorden, ljuge om eget utslipp og flytte miljøskadelige aktiviteter globalt avhengig av lands reguleringer.

Publisert: 27. mai 2019

I kronikken «Djevelske grønne spinnmøller», viser jeg hvor luftige og virkelighetsfjerne næringsaktørers påstander om bærekraft er i den store sammenhengen. Som et eksempel på selskaper som skor seg på at næringslivet ikler seg grønt for å hindre kontroll og regulering, bruker jeg konsulentselskapet PWC. Det er en fantastisk ny verden PWC dokumenterer i en rapport der de finner ut at selskaper selv rapporterer at de blir stadig mer bærekraftige: «Jo mer du gjør for å oppfylle FNs 17 bærekraftsmål, jo mer lykkes virksomheten både økonomisk og omdømmemessig», som PWCs «bærekraftsdirektør» Hanne Løvstad svarer meg i Vårt Land.

Noen ganger er det sikkert både lønnsomt og miljøvennlig å redusere energiforbruket, gjenvinne og ha lite emballasje. Men andre ganger er det lønnsomt å tære på naturen, forurense fjorden, ljuge om eget utslipp og flytte miljøskadelige aktiviteter globalt avhengig av lands reguleringer. Og det store problemet med PWC som premissleverandør, er at det er lønnsomhet, ikke bærekraft, som er deres moralske imperativ: Om det viste seg at satsing på bærekraft ikke var lønnsomt, ville satsingen ikke lenger vært mulig å anbefale for konsulenter som ikke kan selge annet enn råd for økt lønnsomhet.

Karl-Fredrik Tangen, 
førstelektor Høyskolen Kristiania

2 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
5 dager siden / 2671 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
27 dager siden / 1880 visninger
Den norske kirke og pornografi
av
Marthe Kristine Østerud Primstad
rundt 1 måned siden / 1027 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
8 dager siden / 975 visninger
Mor eller menneske?
av
Liv Osnes Dalbakken
29 dager siden / 686 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
13 dager siden / 611 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere