Lederartikkel Vårt Land

Det er ikke slik at rasisme kun utøves med barberte hoder, brennende kors og hevede høyrearmer

Skal vi ha en faktabasert debatt om innvandring og integrering må vi anerkjenne at rasismen er mer enn et marginalt problem.

Publisert: 24. mai 2019

Dagens Næringsliv hadde denne uken et intervju med Claudia Antwi-Adjei Hedegaard, leder for organisasjonsutvikling i Aker Energy. Hedegaard kom til Norge ti år gammel. Hun tok en mastergrad i internasjonal bedriftsledelse og en bachelor i sosiologi og psykologi. Likevel slet hun med på komme på jobbintervjuer i starten av karrieren, kan DN fortelle. Det hele snudde når hun tok et norskklingende etternavn i stedet for sine foreldres ghanesiske etternavn. Da løsnet det i jobbmarkedet. Nå er hun 39 år gammel, og har hatt en rekke toppjobber i oljebransjen. Hennes historie er ikke unik, mange andre godt utdannede og kompetente personer kan fortelle om lignende erfaringer med norsk arbeidsliv.

Denne uken la Fafo la fram en ny rapport om nordmenns holdninger til diskriminering, likestilling og hatprat i Norge. På spørsmål om man er enig eller delvis enig i at noen «menneskeraser» er mer intelligente enn andre svarer 26 prosent ja. Én av tre innrømmer at de «av og til blir redde om de må gå forbi en gruppe muslimske menn på gaten».

Ottar Hellevik, en nestor i norsk samfunnsforskning, mener måten spørsmålene i undersøkelsen er stilt på kan føre til feil svar. Fafo bestrider kritikken. Selv om kritikken fra Hellevik og andre tilsier at dette er forhold som med fordel kan granskes nøyere, slår også Hellevik fast overfor NRK at det er god grunn til å tro at undersøkelsen har fanget opp rasistiske holdninger blant nordmenn. Det er for denne avis svært vanskelig å se for seg at hele 26 prosent har svart noe helt annet enn det de mener fordi de ble villedet av spørsmålsstillingen.

Det er en kjerne av sannhet i påstanden om at man i mange år la lokk over utfordringene innvandring ga oss. Nå har pendelen slått for langt andre vei. Vi må erkjenne at rasisme og diskriminering kan komme i mange former. Det er kanskje derfor det er vanskelig for mange å kjenne seg igjen påstander om utbredt rasisme. Men det er ikke slik at rasisme kun utøves med barberte hoder, brennende kors og hevede høyrearmer. Ikke all diskriminering er bevisste handlinger som har sitt utgangspunkt i et rasistisk livssyn.

Skal vi ha en faktabasert debatt om innvandring og integrering må vi anerkjenne at rasismen er mer enn et marginalt problem. Ren rasisme forsøkes skjult bak kodeord og omskrivninger. Vi må tørre å snakke om tabuene i innvandringsdebatten, heter det. Da må vi snakke om rasismen, og den underliggende drivkraften den er i deler av samfunnsdebatten.

1 liker  

Bli med i debatten!

Du kan svare på innlegget ved å skrive et selvstendig debattinnlegg. Vårt Lands debattredaksjon vurderer alle innsendte tekster opp mot Verdidebatts retningslinjer.
Vennlig hilsen Berit Aalborg, politisk redaktør Vårt Land

Skriv innlegg

Mest leste siste måned

Ja vi elsker alle i dette landet
av
Jarle Mong
9 dager siden / 2967 visninger
Mel gir stabilitet
av
Ingrid Vik
rundt 1 måned siden / 1705 visninger
Er far og hans slekt uten betydning?
av
Øivind Benestad
6 dager siden / 1593 visninger
Hjemlengsel
av
Joanna Bjerga
7 dager siden / 1166 visninger
Hvem skal bli født?
av
Paul Leer-Salvesen
12 dager siden / 1064 visninger
Visjon Norge og kritikk
av
Pål Georg Nyhagen
17 dager siden / 643 visninger

Lesetips

Les flere

Siste innlegg

Les flere